Jag kan förstå att avgiftshöjningar inom sjukvården väcker känslor. Det är heller inga enkla beslut att fatta. Däremot vänder jag mig mot den raljerande tonen om att jag skulle tycka det är mycket bättre att vara rik och frisk, än fattig och sjuk. Debatten förtjänar bättre.
I det ekonomiskt allvarliga läge Region Östergötland befinner sig i måste vi vara beredda att ta ett antal svåra beslut. I det ligger avgiftshöjningen på akuten, liksom införande av avgift för ambulanstransport. Det kan dock vara värt att notera att Östergötland tillhör en minoritet i landet som inte har avgift för ambulans – 15 av 21 regioner har redan det.
Med det sagt förstår vi givetvis att dessa avgifter kan bli kännbara. Samtidigt vill jag vara tydlig med att det finns ett högkostnadsskydd som gör att kostnaderna inte ska löpa iväg alltför mycket för den enskilde.
För att hälso- och sjukvårdsnämnden ska kunna göra nya och viktiga satsningar har vi ett ansvar att säkerställa att vi också får in mer pengar. Så ser den krassa verkligheten ut. Det handlar exempelvis om att kunna behålla postcovidmottagning för barn, att kunna förstärka läkarmedverkan i korttidsvården och om utökade diabeteshjälpmedel. Att kunna göra dessa satsningar menar vi inom Östgötasamverkan (M, KD och L) är viktigt för östgötarna.
Och ja, visst finns det också en styrande effekt i det här. Jag kan exempelvis konstatera att ambulansverksamheten faktiskt har efterlyst en avgift då det höjer medvetenheten hos patienterna. Vår förhoppning är – om akutvård inte är påkallat – att invånare i första hand söker vård på sin vårdcentral, ringer till 1177 eller använder sig av 1177 direkt där man kan chatta med vårdpersonal. Vi måste nog ibland alla påminna oss om att akutmottagningen främst är för allvarliga sjukdomstillstånd och olyckor. Men våra akutmottagningar beskriver ofta en annan verklighet de har att hantera.
Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden