När bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) ska genomföra förändringar inom skolan sägs motivet ofta vara ”för barnens bästa”.
”För barnens bästa” hette det när Solidariskt Motala beslutade att lägga ner den särskilda undervisningsgruppen i Villa Ekenäs. En SU-grupp som hade mycket goda resultat. De flesta eleverna återgick till sina ordinarie klasser med stärkta kunskaper och ett stärkt självförtroende. Även de berörda familjerna fick stöd under den tid som barnen var placerade på Villa Ekenäs. Allt detta slogs i spillror när verksamheten lades ner och för många elever blev det en svår tid när tryggheten på Villa Ekenäs försvann. Att få vara några terminer på Villa Ekenäs har varit livsavgörande för många elever, i positiv bemärkelse. Den mycket kompetenta personalen skingrades och ingen har Motala kommun som arbetsgivare längre.
”För barnens bästa” hette det också när stödverksamheten för elever med diagnos inom autismspektrumet på Mariebergsskolan var ifrågasatt av bildningsnämndens ordförande. Den hade funnits på skolan i 17 år och har fungerat mycket bra. Stödpedagogerna på Marieberg är en sammansvetsad grupp, liksom på Villa Ekenäs, med en samlad kompetens som kan stötta varandra. Det är en avgörande faktor för att lyckas. Vår förhoppning är att stödverksamheten i den form som har funnits får fortsätta. Däremot är det inte mycket kvar av Villgott, som är en stödverksamhet för elever i åk 7–9. Nu är eleverna utplacerade i klasserna och för vissa elever fungerar inte detta. Liberalerna och övriga allianspartier anser att samtliga SU-grupper skulle ha fått varit kvar och även ha haft en egen rektor med egen budget.
”För barnens bästa” hette det även när beslutet togs av bildningsnämndens majoritet att lägga ner Godegårds skola. En skola där eleverna har goda skolresultat, behöriga lärare och ett stabilt elevunderlag under de närmaste åren. Utredningen var mycket tidspressad, varför någon dialog inte fanns tid till med vare sig lärare, elever eller föräldrar. Någon konsekvensbeskrivning av vad en nedläggning av skolan skulle medföra för övriga samhällsfunktioner på orten gjordes inte i utredningen. Konsekvenserna för barnen och deras föräldrar blir betydligt längre resor, något som inte har beaktats i utredningen.
I maj månad förra året gick det rykten att den SU-liknande gruppen på Marieberg skulle vara avvecklad till terminsstarten på hösten, det vill säga tre månader senare. Detta var orimligt enligt Nicklas Rudberg, vilket var helt rätt. Men att lägga ned Godegårds skola tre månader efter beslutet, dessutom mitt i ett läsår, verkar däremot vara rimligt enligt honom. Är det skillnad på stadsbarn och landsbygdsbarn? Det verkar så.
Att en politiker så konsekvent går in och avvecklar flera fungerande enheter inom skolan av ideologiska skäl, är förmodligen något unikt i Sverige. För det kan inte vara av ekonomiska skäl, då nästa alla förändringar har blivit dyrare lösningar. Nicklas Rudberg utmärker sig som en mycket unik politiker. Han går till historien som säger sig arbeta ”för barnens bästa”, men där resultatet oftast har blivit de sämsta lösningarna för barnen.
Kjell Fransson
politisk sekreterare och gruppledare
Liberalerna Motala