Det är Samverkan för Motala (M, SD och KD) plus L, som designat det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) som antogs av KF i april. Dokumenten visar vägen för den politiska inriktning som ska styra kommunens verksamhet under åren 2023-2026. Programmet består av fyra fokusområden med tillhörande tolv målområden med styrtal som utvärderas med nyckeltal och årliga målnivåer.
Vi i S reagerade starkt mot några målområden. Ett handlar om att andelen elever som använder det fria skolvalet ska öka. Hur kan detta ens vara ett målområde? Denna nya mätning menar vi späder på skolsegrationen och därför inte leder till en likvärdig skola. Det fria skolvalet har inte någon relevans vad gäller att öka måluppfyllelsen eller meritvärdet för våra elever, dessa värden sjönk för övrigt under förra mandatperioden. Hur ska de styrande vända den negativa trenden?
Ett annat styrtal säger att antalet elever i musik- eller kulturskolan ska öka och det tycker vi är bra – tills vi inser att det sannolikt inte är möjligt. För avgifterna har höjts väsentligt under förra mandatperioden. Det innebär att många barn och unga inte har ekonomisk möjlighet att delta. Vi vill se en Kulturskola för alla barn och det kan man från politikens håll dirigera med låga, generella avgifter. I styrets mål- och resursplan för 2024 står att anslagen till verksamheter ska minskas, däribland kulturen. Vad innebär det konkret? Ännu högre avgifter? Kommer verksamheter bantas bort? Försvinna helt?
Mycket intressant är styrtalet beträffande att andelen fossilfria fordon inom kommunens fordonspark ska öka. Detta samtidigt som tekniska servicenämnden i sin spariver beslutat att kommunen ska upphöra med att tanka HVO (fossilfri olja) och tanka diesel istället. Det går stick i stäv med styrtalet och kommunens ambitioner för hållbarhetsarbete. I runt tio år har kommunen tankat miljövänligt, nu backar vi och implementeringen av Agenda 2030 riskeras. Hur tänkte man här egentligen? Är detta att anse som miljömässigt hållbar tillväxt, ett av målen i LUP:en?
Dessutom kör kommunens bilar runt med reklam där det står ”Vi kör fossilfritt”, vilket kan betraktas som falsk marknadsföring.
Andelen svenskproducerade livsmedel i måltidsverksamheten ska öka enligt ett av styrtalen. Vi anser att det är olyckligt att gå från närproducerat och ekologiskt till svenskproducerat. Beslutet spär på sårbarheten för leveranser av livsmedel i händelse av kriser, det slår mot småskaliga lantbrukare och gynnar stora aktörer. Är det verkligen rätt väg att gå?
Som ni ser har Samverkan för Motala en hel del att ta tag i.
Det finns ytterligare saker som bekymrar oss när vi tittar närmare på Motalastyrets politiska ambitioner. Bland annat har de i sin politiska inriktning att kommunen ska ha fler alternativa driftsformer. Socialnämnden har givit socialförvaltningen i uppdrag att utreda vilka delar av verksamheten som kan vara lämpliga i sammanhanget. Är detta ett nytt försök att privatisera Strömsborgs äldreboende? Vi har i färskt minne skräckexemplet från privatdrivna Nämndemansgatan.
Vi Socialdemokrater är som bekant emot vinster i vinstdrivande företag som urholkar välfärden. Vi anser att vård, skola och omsorg ska vara i kommunal regi. För en rättvis och jämlik vardag för alla.