Motalas elever förtjänar en trygg och bra skola

Alla barn förtjänar en trygg och bra skola. Motalamoderaterna vill lyfta alla barn i vår kommun. Det innebär att den som har det svårt i skolan ska få det stöd som behövs, men också att den som har det lätt för sig ska kunna utvecklas genom att få fler utmaningar.

"Det handlar om att stärka de svagare skolorna samtidigt som kvalitén ska bibehållas i de skolor som presterar väl" skriver Moderaterna.

"Det handlar om att stärka de svagare skolorna samtidigt som kvalitén ska bibehållas i de skolor som presterar väl" skriver Moderaterna.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Debatt2022-09-01 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att föräldrar tycker att det som händer i klassrummet är det allra viktigaste i skolan. Föräldrarna oroar sig för bristen på ordning och reda, och att elever inte får rätt stöd. Det är frågor som vi moderater länge lagt fokus på. Vi vill stå på lärarens, elevens och föräldrarnas sida och fokusera på det som är viktigt.

Ordning och reda i klassrummet Om det råder stök och oordning i klassrummet är det självklart svårt att lära sig saker. Brist på behöriga lärare och onödig administration är också viktiga frågor att ta tag i. I klassrummet är det läraren som ska få styra. För att eleverna ska få studiero krävs det att det är ordning och reda i klassrummet. Därför anser vi att läraren måste få lov att göra sitt jobb utan att behöva oroa sig för att bli anmäld av elever eller föräldrar bara, för att genomföra sitt jobb. Skolans ordningsregler ska tas fram och styras av rektor och lärare, inte elever. Lärarnas befogenheter måste bli tydligare.

Höj kvalitén på undervisningen. Vi måste ge lärarna en förstärkt roll och få bort skillnaderna i undervisningskvalitet mellan bra skolor och sämre skolor. Det handlar om att stärka de svagare skolorna samtidigt som kvalitén ska bibehållas i de skolor som presterar väl. Då måste fokus ligga på kunskap och studiero. För att höja kvalitén på undervisningen behöver vi fler behöriga lärare i Motala kommun. För att få behålla de duktiga lärare som redan jobbar i våra skolor och för att locka hit fler nya lärare vill vi höja lärarlönerna.

Lärarens viktigaste uppgift är att undervisa eleverna. Därför vill vi även minska på onödig administration och därmed frigöra mer tid för undervisning.

Nolltolerans mot otrygghet i skolan. Skolan ska alltid vara en trygg plats. Tyvärr ser vi nationella problem på skolområdet. Motalamoderaterna vill se en nolltolerans mot otrygghet i skolan. Vi kan aldrig acceptera otrygghet för våra elever. Om det förekommer otrygghet måste hela samhället agera. Skola, fritids, föreningsliv, socialen, polis och föräldrar. Vi Moderater har inlett en offensiv på området. Segregation är en faktor som skapar otrygghet och missförhållanden. Vi kommer aktivt att arbeta mot segregation i skolan genom att införa aktiva skolval där elever och föräldrar måste göra aktiva val av skola. Vilken skola man hamnar i ska inte bestämmas av politiker och kommun eller baseras uteslutande på var man bor. Vi ser också att vi behöver göra det lättare att genomföra omplaceringar och permanenta avstängningar om en elev har begått allvarligare brott. Vi vill införa jourskolor för temporär placering. Vi vill även återinföra SU-grupperna. De ger trygghet för de elever som har svårt att hänga med i vanlig undervisning samt gör att våra klasslärare får ett tydligare fokus.

Det här tror vi Motalamoderater är viktiga satsningar för att alla barn i Motala kommun ska få en trygg och bra skolgång.