Ett av de viktigaste besluten under mandatperioden som berör landsbygderna har varit att återöppna Godegårds skola. Det är ganska unikt att en landsbygdsskola återöppnas. Alliansen Motala gick till val på att undersöka förutsättningarna att återöppna skolan och det blev också beslutet efter valet. I Godegård har även ett utlämningsställe för livsmedel och andra förnödenheter etablerats i samarbete med ICA Nära Tjällmo handel i Bostadsstiftelsen Platens lokaler. Kommunen satsar nu stora belopp på att belägga nedslitna kommunala gator. Även gator i Godegård har fått ny beläggning, liksom bland annat i Österstad.
I början av 2023 kommer det nya, mobila biblioteket i drift. Det kommer också att tjänstgöra som mobil servicepunkt och en utformning som möjliggör att kulturaktiviteter av olika slag kan genomföras. Därutöver ger den personalen en bättre arbetsmiljö, bland annat tack vare en bakgavelslift.
Från och med i år höjer Alliansen Motala kommunens bidrag till de enskilda vägarna med 50 procent. Från 10 till 15 procent av Trafikverkets bidrag. De cirka 100 vägsamfälligheterna i kommunen är mycket viktiga för en stor del av landsbygdsbefolkningen. Kommunen har under förra året inventerat tomma hus på landsbygden. Det resulterade i att vi fann närmare 200 tomma hus. Kommunen har fått en hel del intressenter till dessa hus och har kontaktat samtliga fastighetsägare för att uppmärksamma dem på att de ofta har en outnyttjad resurs i dessa hus.
En stor bredbandsutbyggnad på landsbygden har inletts under mandatperioden. För första gången lägger kommunen egna medel på en bredbandsutbyggnad i år, närmare bestämt 17 miljoner kronor. Tillsammans med det statliga bidraget på 33 miljoner kronor blir det 50 miljoner kronor. Anledningen till att vi fick så mycket statliga medel var att kommunen sedan ett par år arbetar mycket strukturerat med bredbandsutbyggnaden och därmed kunde visa på flera konkreta planer tillsammans med Borenet och Utsikt.
Bygderådets tåggrupp jobbar intensivt med ett tågstopp i Godegård, eller Gränslandet som man numera säger. Det är 7 000 personer i två län som kan få Godegård som sitt närmaste tågstopp när den byggs. Politiker för Alliansen Motala gör sitt yttersta i att påverka regionpolitikerna i Östergötland och Örebro län att inse värdet av ett tågstopp i Gränslandet.
Det finns numera möjlighet att bygga i strandnära lägen, så kallade LIS-områden.
Landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Ett sådant är vid Höksjön, strax utanför Godegård samhälle. Kommunen ska undersöka förutsättningar att bygga ett villaområde där, så snart Översiktsplanen är antagen, och det förväntas ske framåt halvårsskiftet i år. En servicepunkt har inrättats i ICA Nära Fornåsa, där politiker och tjänstemän på ett smidigt sätt kunna träffa befolkningen i denna del av kommunen
Detta var ett axplock vad som har hänt på Motala landsbygder under denna mandatperiod. Kommunen antog under förra året en ny utvecklingsplan för Motalas landsbygder för åren 2021-2026. Den anger riktningen för fortsatta satsningar på Motala kommuns landsbygder.
Vi som har undertecknat detta inlägg arbetar särskilt med landsbygdsfrågor inom våra respektive partier.