Motala kommuns landsbygder mÄste prioriteras

Under denna mandatperiod 2019-2022 som Alliansen Motala styr Motala kommun har det hÀnt en hel del positivt pÄ Motalas landsbygder.

Utvecklingen pÄ landsbygden har varit viktig för Alliansen i Motala under den gÄnga mandatperioden.

Utvecklingen pÄ landsbygden har varit viktig för Alliansen i Motala under den gÄnga mandatperioden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-03-10 15:19
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ett av de viktigaste besluten under mandatperioden som berör landsbygderna har varit att Ă„teröppna GodegĂ„rds skola. Det Ă€r ganska unikt att en landsbygdsskola Ă„teröppnas. Alliansen Motala gick till val pĂ„ att undersöka förutsĂ€ttningarna att Ă„teröppna skolan och det blev ocksĂ„ beslutet efter valet. I GodegĂ„rd har Ă€ven ett utlĂ€mningsstĂ€lle för livsmedel och andra förnödenheter etablerats i samarbete med ICA NĂ€ra TjĂ€llmo handel i Bostadsstiftelsen Platens lokaler. Kommunen satsar nu stora belopp pĂ„ att belĂ€gga nedslitna kommunala gator. Även gator i GodegĂ„rd har fĂ„tt ny belĂ€ggning, liksom bland annat i Österstad.

I början av 2023 kommer det nya, mobila biblioteket i drift. Det kommer ocksĂ„ att tjĂ€nstgöra som mobil servicepunkt och en utformning som möjliggör att kulturaktiviteter av olika slag kan genomföras. DĂ€rutöver ger den personalen en bĂ€ttre arbetsmiljö, bland annat tack vare en bakgavelslift. 

FrĂ„n och med i Ă„r höjer Alliansen Motala kommunens bidrag till de enskilda vĂ€garna med 50 procent. FrĂ„n 10 till 15 procent av Trafikverkets bidrag. De cirka 100 vĂ€gsamfĂ€lligheterna i kommunen Ă€r mycket viktiga för en stor del av landsbygdsbefolkningen. Kommunen har under förra Ă„ret inventerat tomma hus pĂ„ landsbygden. Det resulterade i att vi fann nĂ€rmare 200 tomma hus. Kommunen har fĂ„tt en hel del intressenter till dessa hus och har kontaktat samtliga fastighetsĂ€gare för att uppmĂ€rksamma dem pĂ„ att de ofta har en outnyttjad resurs i dessa hus. 

En stor bredbandsutbyggnad pĂ„ landsbygden har inletts under mandatperioden. För första gĂ„ngen lĂ€gger kommunen egna medel pĂ„ en bredbandsutbyggnad i Ă„r, nĂ€rmare bestĂ€mt 17 miljoner kronor. Tillsammans med det statliga bidraget pĂ„ 33 miljoner kronor blir det 50 miljoner kronor. Anledningen till att vi fick sĂ„ mycket statliga medel var att kommunen sedan ett par Ă„r arbetar mycket strukturerat med bredbandsutbyggnaden och dĂ€rmed kunde visa pĂ„ flera konkreta planer tillsammans med Borenet och Utsikt. 

BygderĂ„dets tĂ„ggrupp jobbar intensivt med ett tĂ„gstopp i GodegĂ„rd, eller GrĂ€nslandet som man numera sĂ€ger. Det Ă€r 7 000 personer i tvĂ„ lĂ€n som kan fĂ„ GodegĂ„rd som sitt nĂ€rmaste tĂ„gstopp nĂ€r den byggs. Politiker för Alliansen Motala gör sitt yttersta i att pĂ„verka regionpolitikerna i Östergötland och Örebro lĂ€n att inse vĂ€rdet av ett tĂ„gstopp i GrĂ€nslandet.

Det finns numera möjlighet att bygga i strandnÀra lÀgen, sÄ kallade LIS-omrÄden.

Landsbygdsutveckling i strandnĂ€ra lĂ€gen. Ett sĂ„dant Ă€r vid Höksjön, strax utanför GodegĂ„rd samhĂ€lle. Kommunen ska undersöka förutsĂ€ttningar att bygga ett villaomrĂ„de dĂ€r, sĂ„ snart Översiktsplanen Ă€r antagen, och det förvĂ€ntas ske framĂ„t halvĂ„rsskiftet i Ă„r. En servicepunkt har inrĂ€ttats i ICA NĂ€ra FornĂ„sa, dĂ€r politiker och tjĂ€nstemĂ€n pĂ„ ett smidigt sĂ€tt kunna trĂ€ffa befolkningen i denna del av kommunen 

Detta var ett axplock vad som har hĂ€nt pĂ„ Motala landsbygder under denna mandatperiod. Kommunen antog under förra Ă„ret en ny utvecklingsplan för Motalas landsbygder för Ă„ren 2021-2026. Den anger riktningen för fortsatta satsningar pĂ„ Motala kommuns landsbygder. 

Vi som har undertecknat detta inlÀgg arbetar sÀrskilt med landsbygdsfrÄgor inom vÄra respektive partier.