I juni offentliggjorde Motala kommun ett förslag till detaljplan för Djurkälla 10:62 med flera. Planen omfattar 225 nya bostäder in en stor tätortsutbyggnad för cirka 700 nya invånare, i vad som planeras att bli en ny stadsdel sex kilometer utanför Motala centrum.
På kommunens webbplats och i handlingar kring detaljplaneförslaget publicerades ett faktafel. Det handlar om hur många som idag är permanentboende i fritidshusområdet i Djurkälla. Så här står det på flera ställen: ”De södra delarna av planområdet som består av ett fritidshusområde utgör redan en del av Motala tätort ur den statistiska definitionen. Cirka 40 procent av fastigheterna är redan permanent bebodda och andelen förväntas öka.”
Många av oss i fritidshusområdet reagerade direkt på uppgiften. Den stämde inte med våra egna uppgifter över medlemmarna i de två stugföreningarna. I ett mejl bad jag därför Motala kommun att kontrollera sin uppgift och förse mig med underlaget som låg till grund för den. Den 3 juli fick jag svar att kontrollräkning hade utförts och att kommunen insåg att man hade gjort ett beräkningsfel. I mejlet från kommunen står: ”Den korrekta siffran är närmare 25-30 procent...”.
Det är mänskligt att göra fel, absolut. Det kan hända även i rollen som offentliganställd tjänsteman. Jag kan ändå inte låta bli att tänka – om Motala kommuns tjänstemän gör fel i så pass enkla beräkningar som denna, hur är det då ställt med betydligt svårare beräkningar och undersökningar som de ska göra i arbetet med samhällsplanering. Som dagvattenutredningar, som ska ligga till grund för att framtida bostäder inte blir översvämmade vid skyfall. Miljökonsekvensbeskrivningar. Och så vidare. Kan vi lita på fakta i dessa när de publiceras av Motala kommun?
Tillbaka till att det är mänskligt att göra fel, även som kommunal tjänsteman. Men har någon i den rollen producerat ett faktafel är väl hen snabb att se till att det blir rättat. Tänker jag. Nejdå, på Motala kommun är det ingen brådska med sådant. Här finns nämnda faktafel kvar på sidor på kommunens webbplats än idag, den 18 augusti. Trots att jag för över en månad sedan mejlade kommunen (på den officiella mejladressen) och undrade om de inte skulle rätta till felet. Jag funderar på vad ni politiker i Motala kommun tänker om det här. Till exempel Elias Georges (S), som själv vidareförmedlade det aktuella faktafelet i en intervju med MVT i juli. Se artikel publicerad av MVT 29 juli. Själv kan jag inte se det på annat sätt än att Motala kommun slarvar med fakta.
Katarina Nestor
Svar från Sofia Edward, Tf enhetschef Planenheten vid Motala kommun:
Detaljplaneprocessen har flera steg. Ett av stegen är det samråd som just nu pågår där bland annat berörda (sakägare) och myndigheter har möjlighet att framföra synpunkter, eventuella felaktigheter eller behov av förtydliganden som kan komma att behöva justeras i detaljplanen.
Räknefelet som upptäckts är beklagligt men har ingen faktisk inverkan på planförslagets innehåll. Kommunen har tagit emot synpunkten och siffran kommer att justeras till nästa steg i planarbetet som är granskning.
Detaljplanens samrådshandlingar är politiskt beslutade i den form de ser ut nu och där felet finns skrivet. Denna version kan därför inte ändras eller revideras undertiden då samrådet pågår.
Svar från Elias Georges, oppositionsråd (S):
Det är alltid olyckligt när felaktiga uppgifter kommer i omlopp. Som medborgare i Motala kommun ska man vara säker på att de fakta som kommunen, och i det här fallet jag, presenterar är de rätta. Vad bra att ni reagerade och kontaktade kommunen! I det här fallet handlar det om ett beräkningsfel.