Motala kommun kvalitetssäkrar förskolorna

Den nya riktlinjen gäller så länge det råder brist på legitimerade förskollärare och ska uppdateras årligen. Det innebär inte sänkt ambitionsnivå när det gäller andelen förskollärare, skriver företrädare för förskola och bildning i Motala kommun i en replik.

Vi har mycket att vara både stolta över och värna om på Motalas förskolor, menar debattörerna.

Vi har mycket att vara både stolta över och värna om på Motalas förskolor, menar debattörerna.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Debatt2020-04-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Varför kvalitetssänka förskolorna i Motala?" 24/4.

Kompetensförsörjning till förskolorna är en stor utmaning. Andelen förskollärare har under flera år minskat både nationellt och kommunalt. 2015 var andelen förskollärare i Motala 65 procent, senaste statistik visar cirka 44 procent. Det nationella snittet är 40 procent för 2019. Behovet av legitimerade förskollärare är betydligt större än tillgången vilket innebär stora svårigheter att rekrytera.

Förskollärare och barnskötare är de två bärande yrkeskategorierna i förskolan där förskollärare har ansvar för utbildningens undervisning. När andelen förskollärare minskar behöver vi säkerställa att de är jämnt fördelade över kommunens samtliga förskolor så att alla barn får utbildning enligt Skollagen.

Syftet med riktlinjen är att skapa förutsättningar för likvärdig bemanning i en situation där det råder brist på legitimerade förskollärare. Prognoser visar fortsatt brist och ökning. Riktlinjen är inte unik för Motala. Liknande har tagits fram av flera kommuner och har visats ge positiv effekt. Legitimerade förskollärare är en förutsättning för att bedriva förskoleverksamhet, då enbart de får ansvara för undervisningen enligt Skollagen. Riktlinjen innebär ett gemensamt ansvar för helheten och ska stödja bibehållen eller förbättrad kvalitet på kommunens förskolor. Det här är också ett sätt att minska arbetsbelastning och sänka sjukfrånvaro.

Målsättningen i riktlinjen är att det, per rektor, ska finnas 50 procent legitimerade förskollärare. Tidigare beslut om 66 procent förskollärare kvarstår. Denna nya riktlinje gäller så länge det råder brist på legitimerade förskollärare och ska uppdateras årligen. Det innebär inte sänkt ambitionsnivå när det gäller andelen förskollärare.

Riktlinjen är framtagen i samverkan med Lärarförbundet och Kommunal som även ställt sig bakom den. Särskild dialog har förts med Lärarförbundets styrelse. Det är ett arbete som pågått sedan september 2019 med ett långsiktigt fokus där både Lärarförbundet och Kommunal har varit, och kommer att vara, delaktiga. Vår förhoppning är att vi framledes ska fortsätta ha konstruktiva samtal. Vi måste solidariskt och tillsammans säkra en förskola som fortsätter hålla en hög kvalitet.

Det finns inga ekonomiska argument för den här riktlinjen. Den är tagen enbart för att säkra en likvärdig förskola och alla barns rätt till hög kvalitet på undervisningen. 

Motala kommun har under flera år gjort särskilda lönesatsningar på förskollärare och ligger idag förhållandevis väl till jämfört med motsvarade kommuner.

Motala kommun satsar på förskolan. Förskolan i Motala håller hög kvalitet men har utmaningar. Verksamheten fick inför 2020 extra medel som gör det möjligt att behålla och förbättra kvaliteten samt fortsätta med särskilda satsningar för ökad likvärdighet.

Vi har mycket att vara både stolta över och värna om på Motalas förskolor. Vi har digitaliseringspedagoger och specialpedagoger. Det finns pedagogiska utvecklingsledare på alla förskolor, vi satsar på kompetensutveckling och det finns en sammanhållen kompetensutvecklingsplan. Det finns riktlinjer för pedagogisk utvecklingstid, vi har arbetskläder och fem studiedagar per år.

Vi har en ambitiös ledningsgrupp av rektorer som över tid fått, och ska få, minskade rektorsområden för ett närmare chefstöd. Vi har medarbetare som gör ett fantastiskt arbete.

Det här gör Motala kommun för att kvalitetssäkra utbildningen och vara en attraktiv arbetsgivare för både förskollärare och barnskötare.

Yvonne Larsen, verksamhetschef förskola
Per-Arne Sterner, förvaltningschef bildning
Mark Henriksson, ordförande bildningsnämnden