Mot mäns våld, för kvinnors rättigheter

I alla samhällsklasser, alla kulturer. Oavsett ålder eller hudfärg. Inte alla män, men alla sorters män. Överallt finns de som använder sina fördelar som man, sin makt, för att utöva våld mot kvinnor och tysta såväl offer som omgivning.

I år är det 26 år sedan Deklarationen för avskaffande av våld mot kvinnor antogs av FN:s generalförsamling. Här en är en manifestation för dagen tidigt 2000-tal i Stockholm.

I år är det 26 år sedan Deklarationen för avskaffande av våld mot kvinnor antogs av FN:s generalförsamling. Här en är en manifestation för dagen tidigt 2000-tal i Stockholm.

Foto: JACK MIKRUT

Debatt2019-11-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var tionde barn tvingas uppleva att pappa misshandlar mamma. Var femte vuxen kvinna har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Och varje dag är mäns våld ett hinder för mängder av kvinnor och barns mänskliga rättigheter. Genom fysiskt, psykiskt, sexuellt och materiellt våld begränsas deras liv – och i de grymmaste fallen släcks liv helt.


I år är det 26 år sedan Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor antogs av FN:s generalförsamling och den 25 november på dagen 20 år sedan Internationella dagen mot våld mot kvinnor inrättades, som en påminnelse om deklarationen.


Det här är en dag att samlas, mot mäns våld, för kvinnors rättigheter. Ansvaret ligger på oss alla men vi som politiker har ett särskilt ansvar att agera. Vänsterpartiet har en politik för ökad jämställdhet och för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. I grund och botten handlar det om att få ett slut på mäns överordning. Makt måste flyttas, vilket tätt hänger samman med ekonomisk jämlikhet mellan kvinnor och män.


För den kvinna som utsätts i hemmet är det centralt att inte vara ekonomiskt beroende av sin partner för att kunna lämna. Vi måste ha anständiga pensioner och en fungerande sjukförsäkring. Föräldraförsäkringens konstruktion är en nyckel för att få ett jämställt arbetsliv och minska inkomstklyftan mellan kvinnor och män. Likaså krävs fler trygga anställningar och en modern sexualbrottslagstiftning.


På lokal nivå kommer vi alltid att kämpa för en långsiktig finansiering av kvinnojourens viktiga arbete. Där finns en ovärderlig kompetens och erfarenhet, som räddar liv. Vi hoppas att även övriga partier i Motala känner likadant när frågan om medel till kvinnojouren tas upp i kommunstyrelsen. 


Peter Karlberg (V),
ledamot kommunstyrelsen
Rebecca Roxvret (V),
ersättare kommunstyrelsen