Miljöpartiet har länge kritiserat förslaget om visitationzoner (nu kallat säkerhetszoner). Ett system med visitationszoner riskerar att skada relationerna till medborgarna och den tillit som myndigheter försöker bygga upp i sitt brottsförebyggande arbete. När man utför visitationer i ett område, där väldigt många människor bor, utan någon konkret brottsmisstanke, finns det risk att invånare känner sig utpekade och orättvist behandlade.
Regeringens lagförslag om så kallade säkerhetszoner, som tagits fram i rekordfart, har fått massiv kritik. Justitiekanslern, JK, menar att systemet kan strida mot grundlagen och Diskrimineringsombudsmannen, DO, menar att det medför stora risker för etnisk diskriminering. Även Advokatsamfundet, barnrättsorganisationen Bris, Svea hovrätt och Institutet för mänskliga rättigheter, har avstyrkt förslaget. Mot den bakgrunden gick vi så långt att vi anmälde justitieminister, Gunnar Strömmer till konstitutionsutskottet för en allt för snabb behandling med ett bristfälligt underlag.
Med rekordfart gav också de styrande partierna i Motala kommun ett positivt svar till Regeringens promemoria genom ett remissyttrande. Detta i form av ett ordförandebeslut av Kommunstyrelsens ordförande. Ett så kallat ordförandebeslut är inte förankrat i den demokratiska ordningen, men dock möjligt att fatta. Det gäller generellt sätt när snabba beslut krävs i krisartade situationer. Så var inte fallet denna gång,
Vi anser, som ovan nämnt att detta är ett förkastligt förslag och det är definitivt inte värt att frångå den demokratiska ordningen för att möjliggöra verkställande så snabbt som möjligt. Dessa synpunkter framförde vi i en protokollsanteckning vid Kommunstyrelsens senaste sammanträde. Om allt detta har även MVT rapporterat om, men vårt ställningstagande nämndes dessvärre inte.
Miljöpartiet säger klart och tydligt nej till visitationszoner.
Elias Hallén (MP), gruppledare i Kommunfullmäktige.
Mats Johannesson (MP), ordförande, MP Motala.