Två män, en hög politiker och en medieprofil och entreprenör har erbjudits mediautrymme för att ”tala ut” i lokalpress respektive TV4, om lagbrott de begått mot kvinnor. Brotten utgör våld mot kvinnor såsom våldtäkt, grov fridskränkning och köp av sexuell tjänst, eventuellt oaktsam våldtäkt.
Motalapolitikern nekar till brott och anser att han gjort ett bra jobb för kommunen och vill fortsätta som förtroendevald politiker. Moderaterna har dock meddelat att han inte längre är aktuell som representant för partiet.
Mediaprofilen blev tagen på bar gärning på en bordell och morgonen efter satt han i TV och var ångerfull inför gårdagens agerande. Syftet var givetvis att rädda sina företag och verksamheter, dock utan större framgång, har det visat sig.
Genom att lyfta blicken och vidga perspektivet till strukturell nivå framträder ett omfattande kvinnoförakt i samhället. (Källa: Brå:s brottsstatistik, FHM:s befolkningsstudier om reproduktiv hälsa och kvinnojourernas verksamhet och statistik samt forskning).
10 procent av svenska män har någon gång köpt sex. Män i nära relation dödar ca 16 kvinnor varje år och begår drygt 8000 våldtäkter, 14000 övriga sexualbrott och ca 30000 misshandelsbrott mot kvinnor. Därtill ska läggas ett mörkertal som i vissa fall uppgår till mer än det dubbla.
Mäns makt över kvinnor och kvinnoförakt är komponenter i allt våld mot kvinnor och illustreras tydligt i sexköp, pornografi och misshandel. Jämställdhet kan inte uppnås i ett samhälle där män väljer att köpa kvinnors kroppar eller där våldtäkt och förnedring av kvinnor filmas för mäns förnöjelse eller där män misshandlar och dödar kvinnor.
Det strukturella perspektivet liksom det individuella påvisar att förövarna oberoende av status i samhället begår våldsbrott mot kvinnor.
2017 samlades kvinnor i Metoorörelsen i syfte att bryta tystnaden om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier. Rörelsen är alltjämt närvarande och visar tydligt på det strukturella våldet mot kvinnor. Bakom varje misshandlande man finns minst en utsatt kvinna. Varje kvinnoförnedrande kommentar och handling befäster de strukturer som finns i vårt samhälle.
De starka reaktioner på kommunalrådets och mediaprofilens agerande visar att samhället inte accepterar männens handlingar. Förövarnas medverkan i media kan starkt ifrågasättas då de och gavs möjlighet att sätta agendan. Politikern påminner läsaren om sin höga samhällsposition utan att det problematiseras i förhållande till brottet, brottsoffret eller samhällets reaktioner. Mediaprofilens framträdande i TV var en uppvisning i självömkan.
Allmänhetens reaktion kan ses som respons på Metoorevolutionen som här illustrerar att positionen mot våld och köp av kvinnors kroppar har flyttats fram och sexköpsliberalernas argument bleknar.