Matilda Ekeblad slår in öppna dörrar

M-politikern Matilda Ekeblad slår in i öppna dörrar genom att efterfråga en så kallad generalplan för att förbättra tillgängligheten inom Region Östergötland. Redan i fjol spikade regionen en väl utarbetad plan för detta, skriver representanter från S och C i ett svar till Matilda Ekeblad.

Debatt2021-07-01 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Matilda Ekeblads debattartikel "S sviker barn och unga i behov av vård" (28/6)

Att väntetider till viss samtalsmottagning var längre i april, har direkt att göra med pandemin. Personal från ungdomsmottagningen har behövt prioritera arbetet med smittspårning av Covid-19. Östergötland har varit hårt drabbat, med stor smittspridning och därför har denna prioritering varit nödvändig. Även om det är jobbigt att vänta på en behandling så har nybesöken haft god tillgänglighet, 85 % inom 3 dagar. En särskild enhet kommer att arbeta med smittspårning så att ungdomsmottagningens personal kommer tillbaka, vilket är positivt. 

Först och främst är det av största vikt att vaccineringen mot covid-19 fortlöper i en hög takt. En hög vaccinationsgrad är en förutsättning för att hälso- och sjukvårdens personal ska få möjlighet till vila, återhämtning och förutsättningar att beta av den framskjutna vården. 

180 miljoner kronor tillförs för att arbeta med den framskjutna vården i år, och lika mycket pengar tillskjuts under 2022. Vid behov tar också Region Östergötland hjälp av både privata vårdgivare och andra regioner i arbetet med att förbättra tillgängligheten. Koalition för Östergötland verkar också för nya arbetssätt och lösningar, exempelvis egenmonitorering och självtestning, införs i verksamheterna, så att mer arbetstid kan frigöras till förmån för vårdarbete. Vi bygger successivt ut den digitala tillgängligheten till vård. Sedan september i fjol kan exempelvis ungdomar mellan 13 till 25 år boka tid för digitala vårdbesök inom ungdomshälsan. Ett annat prioriterat uppdrag är att följa hur folkhälsan påverkas av pandemin och motverka de negativa följderna som uppstår.

Vi vet att det är påfrestande att behöva vänta på sin planerade vård och behandling. Tillgängligheten är därför en av våra mest prioriterade frågor och det finns en väl utarbetad plan för att fler patienter ska få sin vård snabbare.