Det här är ett svar på "Vart tog väljarnas inflytande vägen", 29 augusti.
Jag tror att Claes Göran Wik helt har missuppfattat min insändare. Jag vill inte utesluta någon nomineringsgrupp, men jag menar att det är församlingsborna på lokal nivå som genom demokratiska val ska utse dem som man vill ska representera dem på stiftsnivå och de som finns på stiftsnivå ska välja dem som man vill ska representera dem som finns på nationell nivå.
Som det nu är finns det en alldeles för lite koppling mellan nationell nivå och församlingsnivån. Det jag skrev om SD är även relevant för alla partipolitiska nomineringsgrupper som inte finns på lokal nivå.
Annars är min viktigaste invändning att valet är alldeles för dyrt just för att man till varje pris vill efterlikna de vanliga valen. Men vi har inte längre råd med att lägga ner närmare 200 miljoner på ett val som samlar cirka 15% av valdeltagarna.
Finland som är uppbyggt på ett liknande sätt som Sverige, genomför sina kyrkoval för en kostnad som är en niondel av vad det svenska kyrkovalet kostar. Och räknar man på hur mycket riksdagsvalet och kyrkovalet kostar per person så kostar kyrkovalet sju gånger mer på röstande. (Detta enligt tidningen Dagen den 3 aug 2017 som skriver att kyrkovalet är sju gånger så dyrt som riksdagsvalet och i Finland kostar valet en niondel av det svenska).
Sen är vi inte en nomineringsgrupp utan politiska värderingar och som du mycket riktigt påpekar så har ju alla politiska uppfattningar. Men vi är tillsammans med några andra nomineringsgrupper en gruppering utan partipolitisk inblandning. Det innebär att vi vill att kyrkan styrs nerifrån och inte från partiernas arbetsutskott.
Sedan är det märkligt att vi får kritik från de politiska partierna för att vi vill ha indirekta val. Så gör man ju själv när man väljer kandidater till sina egna kongresser eller vad man nu kallar den för. ”Det är du som medlem som bestämmer vilka i din valkrets som ska bli ombud till kongressen” för att citera Socialdemokraternas uppmaning till att välja ombud till sin kongress (vilket inte är något annat än ett indirekt val!).
Ingen har då invänt mot att alla röster då inte blir lika mycket värda. Den valmetod som POSK förordar är alltså den som de politiska partierna själva använder i sina egna val. Och förresten så gör ju också alla föreningar då man på sina årsmöten väljer delegater som ska representera dem på exempelvis distriktsnivå.