MÀrkliga turer i frÄgan kring gÄrdsförsÀljning

Sverige Àr i dag det enda landet i EU dÀr gÄrdsförsÀljning av alkoholhaltiga drycker Àr totalförbjudet, skriver debattörerna.

I slutet av förra Äret presenterade vÄr tidigare landshövding Elisabeth Nilsson, utredningen som pÄ ett vÀlbalanserat sÀtt lade fram förslag om hur gÄrdsförsÀljning kan kombineras med ett bibehÄllet monopol, skriver debattörerna.

I slutet av förra Äret presenterade vÄr tidigare landshövding Elisabeth Nilsson, utredningen som pÄ ett vÀlbalanserat sÀtt lade fram förslag om hur gÄrdsförsÀljning kan kombineras med ett bibehÄllet monopol, skriver debattörerna.

Foto: Maria Lindblom

Debatt2022-06-17 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att som vanlig medborgare försöka hĂ€nga med i alla turer kring svensk politik Ă€r sannerligen ingen lĂ€tt uppgift. Överenskommelser ingĂ„s och faller ungefĂ€r lika ofta som en annan byter till sommar- eller vinterdĂ€ck. Ett fĂ€rskt exempel pĂ„ hur snĂ„rig svensk politik har blivit Ă€r frĂ„gan om gĂ„rdsförsĂ€ljning.

I Januariöverenskommelsen 2019 enades Socialdemoakterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna om att en utredning om gÄrdsförsÀljning skulle genomföras.

För oss svenska vinbönder var det naturligtvis ett mycket vÀlkommet förslag. Sverige Àr i dag det enda landet i EU dÀr gÄrdsförsÀljning av alkoholhaltiga drycker Àr totalförbjudet. Att vi berövas möjligheten att sÀlja vÄra viner direkt till besökare och i stÀllet tvingas gÄ via Systembolagets stelbenta byrÄkrati dÀr box- och bulkviner gynnas pÄ vÄr bekostnad Àr sÄklart en enorm konkurrensnackdel.

DĂ€rför har vi lĂ€nge kĂ€mpat för att gĂ„rdsförsĂ€ljning ska bli verklighet. 

Och i slutet av förra Ă„ret presenterades Ă€ntligen Östergötlands tidigare landshövding Elisabeth Nilsson, utredningen som pĂ„ ett vĂ€lbalanserat sĂ€tt lade fram förslag om hur gĂ„rdsförsĂ€ljning kan kombineras med ett bibehĂ„llet monopol. Utredningen konstaterade att folkhĂ€lsan inte riskeras av förslaget och att det inte strider mot EU-rĂ€tten. 

SĂ„ lĂ„ngt allt frid och fröjd. Regeringen tillsatte utredningen, den presenterades och skickades ut pĂ„ remiss. Men nu nĂ€r remissvaren har trillat in samtidigt som vi stĂ„r inför ett val har ocksĂ„ frĂ„getecknen hopat sig. 

Trots att regeringspartiet Socialdemokraterna har tillsatt och remitterat en utredning om att införa gĂ„rdsförsĂ€ljning kovĂ€nder nu partiet i Expressens valkompass och uppger att de Ă€r emot förslaget. 

DÀrtill har Systembolaget inkommit med sitt remissvar till utredningen dÀr det statligt Àgda och styrda bolaget Àgnar nÀrmare 40 sidor Ät att motsÀtta sig hela paketet. Förslagets tycks vÀcka sÄ mycket ont blod hos Systembolaget att man till och med har anlitat extern hjÀlp för att författa ett rÀttsutlÄtande. Systembolagets hÄrda motstÄnd framstÄr som en smula överdrivet givet att gÄrdsförsÀljningen enbart maximalt berÀknas motsvara mindre Àn en halv procent av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige.

Alla dessa turer framstĂ„r som ganska mĂ€rkliga för oss som följt frĂ„gan i mĂ„nga Ă„r. Först sluts en överenskommelse mellan fyra partier om att gĂ„rdsförsĂ€ljning ska utredas. Sedan faller samma överenskommelse, men utredningen presenteras Ă€ndĂ„. NĂ€r utredningen dĂ€refter Ă€r ute pĂ„ remiss uppger samma parti (S) som i regeringsstĂ€llning har tillsatt utredningen att de Ă€r emot förslaget. Och sist men inte minst anvĂ€nder regeringen Systembolaget (deras eget bolag) för att motsĂ€tta sig förslaget genom att det statliga monopolbolaget sjĂ€lva utreder statens egen utredningen. 

Man kan bli snurrig för mindre. 

Och vi tÀnker osökt pÄ hur det skulle gÄ för oss vanliga företagare om vi hade givit samma motstridiga besked gentemot en kund eller tillstÄndsmyndighet. MÄttstockarna Àr uppenbarligen olika för politiker och företagare.

Varför Àgna tid och skattemedel Ät att utreda nÄgot som man sjÀlv Àr emot? Det Àr bÄde slöseri med vÄra skattepengar och tecken pÄ att systemet Àr ruttet.