Målet är att det ska finnas en idrott för alla

"Idrottsrörelsens mål är att alla barn och ungdomar som vill ska få uppleva glädjen och gemenskapen att utifrån sina förutsättning idrotta i en förening" skriver debattskribenterna.

"Vi från RF-SISU Östergötland delar oron, men vill också lyfta fram Motala och västra länsdelen som ett gott exempel" skriver RF-SISU Östergötland.

"Vi från RF-SISU Östergötland delar oron, men vill också lyfta fram Motala och västra länsdelen som ett gott exempel" skriver RF-SISU Östergötland.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-10-18 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 14/10 skriver Peter Hodor, GS i Svenska Bowlingförbundet om att vart fjärde barn, 25 procent, saknar en fritidsaktivitet som innefattar rörelse. Extra oroande då vi vet, precis som Peter Hodor skriver, att fritidsaktiviteter som involverar rörelse är en viktig förutsättning för barns fysiska och psykiska hälsa. Hodor skriver om vikten av att idrottsrörelsen samarbetar prestigelöst för att se till att träningstider inte krockar och för att undvika utslagning genom alltför tidig elitsatsning. 

Vi från RF-SISU Östergötland delar oron, men vill också lyfta fram Motala och västra länsdelen som ett gott exempel på hur idrottsföreningar tar ansvar och samarbetar för att fler barn och ungdomar ska välja att idrotta i förening så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt.

I västra länsdelen ingår 30 idrottsföreningar och sju idrottsförbund i en samverkan kallad ”Samsyn” där de skrivit under en överenskommelse med ett antal riktlinjer för att skapa förutsättningar för fler att dubbelidrotta upp till 15 års ålder. Utgångspunkten är idrottens värdegrund och dess riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten.

Den 10/10 deltog fyrtio föreningsledare från västra länsdelen i ett arbetsmöte för att skapa bättre förutsättningar för ungdomar att idrotta. Gästföreläsare var PG Fahlström, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet som bland annat berättade om att den senaste forskningen stödjer idén att allsidig träning är central för såväl idrottslig utveckling som hälsa över tid. 

Idrottsrörelsens mål är att alla barn och ungdomar som vill ska få uppleva glädjen och gemenskapen att utifrån sina förutsättning idrotta i en förening. Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt. Vi är inte i mål än, men idrottsföreningarna i västra länsdelen har visat att man vill och kan jobba för en idrott för alla. På så sätt bidrar vi, idrottsrörelsen, till att göra Sverige och Östergötland starkare.

Eva-Lena Frick, Ordförande RF-SISU Östergötland

Kristin Lönnqvist, Distriktsidrottschef RF-SISU Östergötland