LSS är inget man kan spara in på

"I grunden handlar det om vilket samhälle vi vill ha" skriver debattskribentena.

"Det går således framåt, men vi är inte i mål" skriver IngaLill Johansson (KD) och Elisabeth Rylander (KD).

"Det går således framåt, men vi är inte i mål" skriver IngaLill Johansson (KD) och Elisabeth Rylander (KD).

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-08-30 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LSS står för Lagen om Stöd och Service och infördes av den borgerliga regeringen på 90-talet och har avsevärt förbättrat levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. För den enskilde är möjligheten att kunna röra sig ute i samhället, utbilda sig och arbeta ovärderlig. Människans behov av att få bidra i samhället och känna sig behövd är givetvis oberoende av om hon har en funktionsnedsättning eller inte.

Tidigare utredningar som publicerats av den rödgröna regeringen har i mycket handlat om ord som ”kontroll” och ”kostnad” – signalerna om sparande har varit tydliga. Även i Motala kommun finns ständigt en oro hos brukare på LSS-bemannade arbetsplatser att försämringar även kan föreslås där. Denna grupp ska vi absolut inte spara på, utan Kristdemokraterna vill istället se över möjligheterna att öka gruppens möjligheter till en meningsfull sysselsättning.

Efter att försäkringskassan för några år sedan skärpte bedömningarna genom ändrad tolkning av ett antal domar ledde detta till att antalet assistansberättigade drastiskt minskat. Detta har varit ett stort välfärdssvek mot personer med assistansbehov.

Kristdemokraterna har under många år arbetat för att stärka och utveckla reformen och det praktiska arbetet kring LSS. KD vägrar ge sig i denna viktiga fråga och vår riksdagsledamot Pia Steensland har aktivt under flera år arbetat för att påverka regeringen. Därför är det glädjande att den senaste propositionen från regeringen innehåller flera saker som KD under flera år propagerat för. Det går således framåt, men vi är inte i mål.

I grunden handlar det om vilket samhälle vi vill ha. LSS är en stor frihetsreform för funktionsnedsatta. Reformen värnar om människovärdet och den är värd att utvecklas. Kristdemokraterna vill att hela intentionen i LSS återupprättas. Varje person med funktionsnedsättning ska ha rätt att LEVA – inte bara överleva. Lagen måste fortsätta värnas och ses över i sin helhet – detta är KDs välfärdslöfte inför valet!