Idag firas Europadagen till minne av Robert Schumans deklaration den 9 maj 1950 om att skapa ett fredligt, öppet och demokratiskt Europa för att förhindra nya konflikter mellan kontinentens stater efter andra världskriget. Att Europas längsta fredsperiod under flera århundraden sammanfaller med Europiska Unionen anser vi liberaler inte är någon tillfällighet. EU har varit en avgörande faktor för att behålla freden i Europa och flera av Europas stater har med stöd av EU utvecklats till stabila demokratier under de senaste decennierna.
Men under senare år har EU alltmer blivit ifrågasatt. Byråkratin växer, EU detaljstyr allt mer och lägger sig i frågor som länderna själva kan besluta om. En kritik som vi liberaler i långa stycken delar. Om EU ska överleva måste man koncentrera sig på frågor som länderna inte kan lösa på egen hand, som miljöfrågorna och den internationella brottsligheten. EU måste bli smalare, men vassare. Fler länder inom EU visar även tendenser till odemokratiska inslag och britterna har genom en folkomröstning röstat för ett utträde ur EU. Detta är särskilt olyckligt för Sverige som har omfattande handelsrelationer och kulturutbyte med Storbritannien.
Här har vi liberaler som tror på EU en stor uppgift att bidra i reformarbetet och värna om de friheter som har uppnåtts sedan embryot till EU bildades för över 65 år sedan. Vi måste värna om den inre marknaden med fri rörlighet av människor, varor och tjänster som med stor möda förhandlades fram under flera årtionden efter andra världskriget. Det är lätt att rasera och stänga gränser, men mödosamt att öppna för fri rörlighet.
Ett av de viktigaste uppdragen som liberaler har i EU är att hålla rent mot odemokratiska tendenser som förekommer i EU-länder som i Polen och Ungern. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tystat media, inskränkt fri- och rättigheter och har nu senast agerat för att stänga det prestigefyllda Central European University i Budapest. Universitetet är liberal bastion i Ungern som arbetar för fakta och sanning. För några dagar sedan höll liberalernas partigruppledare i EU, Guy Verhofstadt, ett känslofyllt tal i Europaparlamentet mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Verhofstadts anförande avslutades med att Orbán vill ta del av EU:s fonder, men han vill inte ha våra värderingar.
Med stor glädje kan vi liberaler konstatera att den socialliberale kandidaten Emmanuel Macron vann en klar seger i det Franska presidentvalet. Då Macron är en varm EU-vän så var hans valseger också viktig, för att inte säga avgörande, för EU:s framtid. Frankrike med Macron som president kommer nu att bli en positiv kraft för att reformera och stärka EU.
Migrationsfrågorna och Dublinförordningens omstöpning är också en ödesfråga för EU. Det är kanske den viktigaste frågan som den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström jobbar med just nu. Hon blev vald till ordförande för utskottsordförandekonferensen för en tid sedan.
Det är organet som samordnar och leder parlamentets alla 25 utskott och dess ordförande. Det är den tyngsta posten för en svensk Europaparlamentariker hittills.