Låt oss använda alternativ istället för gamla bildäck

"Vi i Miljöpartiet är inte emot konstgräsplaner men ser med oro på idén att anlägga en konstgräsplan med granulat av plast vid vattentäckten Boren" skriver Mats Johannesson (MP), ordförande Motala.

"Boren är en vattentäkt och bör skyddas" skriver Mats Johannesson (MP), ordförande Motala.

"Boren är en vattentäkt och bör skyddas" skriver Mats Johannesson (MP), ordförande Motala.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Debatt2022-06-17 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill gärna förtydliga vår ståndpunkt kring frågan om konstgräset på Borenplan. Frågan kring konstgräset handlar inte om Borens IK. 

Vi i Miljöpartiet de gröna i Motala är stolta över den verksamhet som bedrivs av Boren IK. Klubben har en imponerande mängd aktiva som deltar i verksamheten. Prideflaggan vajar stolt på hörnpinnar och flaggstång. Och självklart behöver damlaget bra träningsmöjligheter

Vi i Miljöpartiet är inte emot konstgräsplaner men ser med oro på idén att anlägga en konstgräsplan med granulat av plast vid vattentäckten Boren.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida följande om konstgräsplaner; ”En konstgräsplan räknas som en miljöfarlig verksamhet. Den som ansvarar för drift och skötsel av en konstgräsplan ska vidta åtgärder för att minska miljöpåverkan från planen. En viktig del är att förhindra att granulat från konstgräsplaner sprids till omgivningen”
 

Vidare skriver de; Trots att siffrorna är osäkra konstaterar Naturvårdsverket att stora mängder granulat försvinner från konstgräsplaner varje år och att en del av detta svinn sprids till miljön. Spridning av granulat från konstgräsplaner har därför identifierats som en viktig källa till utsläpp av mikroplast i Sverige.

Vi säger därför nej till en konstgräsplan som läcker mikroplaster rakt ut i Boren. Boren är en vattentäkt och bör skyddas. Men; Det finns fotbollsplaner i Linköping som använder miljövänligare material såsom sockerrör och olivkärnor. Alternativ finns alltså! Låt oss då använda det, istället för gamla rester från bildäck. 

Men det kostar såklart mycket mer. Och det är återigen pengarna som får styra i Alliansens Motala, eftersom det miljövänligare alternativet är dyrare. Men skadorna på vattentäckten Boren kan bli kostsamma för djur och människor. Vi politiker har alltid ett ansvar för hur framtiden kan se ut. Vattentäckten Boren behöver skyddas.