LAS-trollet och de tre anstÀllda Bruse

Det finns mycket myter och skrönor om den svenska arbetsrÀtten, men vi skulle ÀndÄ vilja berÀtta en saga för dig.

Skribenterna jÀmför LAS med ett sagotroll, men dÀr verklighetens troll övertrÀffar sagans.

Skribenterna jÀmför LAS med ett sagotroll, men dÀr verklighetens troll övertrÀffar sagans.

Foto: Hugh Carey

Debatt2021-08-16 16:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den handlar om ett troll, som vi kan kalla LAS-trollet, och om tre personer pĂ„ den svenska arbetsmarknaden (egentligen Ă€r det lĂ„ngt fler, men siffran tre Ă€r viktig i sagor). Som av en hĂ€ndelse heter alla tre Bruse. 

De tre anstĂ€llda Bruse var ocksĂ„ senast anstĂ€llda. Personalantalet pĂ„ företaget hade lĂ€nge varit samma och det var Ă€nnu lĂ€ngre sedan vinsterna i företaget medgav nĂ„gra ytterligare tjĂ€nster. Alla Bruse var drivna och hade mĂ„nga idĂ©er men de som varit lĂ€ngre pĂ„ arbetsplatsen var snabba med att stoppa dessa för att inte sjĂ€lva se dĂ„liga ut. Dagen dĂ„ den första Bruse fick besked om varsel kom fortare Ă€n nĂ„gon av dem annat. Med bestĂ€mda steg gick Bruse över bron för att sjĂ€lv prata med ledningen. LAS-trollet hörde detta pĂ„ lĂ„ng vĂ€g och ropade ”Vem Ă€r det som...”

VĂ€nta lite nu! Verkligheten övertrĂ€ffar hĂ€r sagan. Det vi hĂ€r har kallat LAS-trollet Ă€r ihĂ€rdigt och uppfattas ibland av bĂ„de anstĂ€llda och företagare som ett hot, men januariöverenskommelsen gav hopp till alla mindre företag om att det skulle bli bĂ„de enklare och mindre kostsamt att sĂ€ga upp rĂ€tt anstĂ€llda. För lagen om anstĂ€llningsskydd mĂ„ste vara en balansakt – dels en skyddslag som ger den anstĂ€llde trygghet och rĂ€ttigheter, dels undvika att bli ett hinder för de mindre företagen att anstĂ€lla och vĂ€xa.

Av de viktiga reformer som av flera benĂ€mnts Ă„rhundradets viktigaste bidde det en tummetott. Företagen fĂ„r nu undanta ytterligare en anstĂ€lld (3 mot tidigare 2) frĂ„n turordningen vid arbetsbrist. Företag med kollektivavtal gynnas konsekvent framför de som inte har det. Det Ă€r viktigt att dĂ„ komma ihĂ„g att det Ă€r de smĂ„ vĂ€xande företagen med stort behov av att anstĂ€lla och minst möjlighet att tĂ„la en felanstĂ€llning sĂ€llan har kollektivavtal. 

DĂ€rtill förĂ€ndras saklig-grund-begreppet till ”sakliga skĂ€l” och dĂ„ avses att det ska bli lĂ€ttare att sĂ€ga upp personer pĂ„ grund av personliga skĂ€l. Samtidigt betalar arbetsgivarna ett högt pris nĂ€r den för mĂ„nga arbetsgivare oumbĂ€rliga anstĂ€llningsformen ”allmĂ€n visstid” förĂ€ndras till ”sĂ€rskild visstid”. Tiden för nĂ€r ett företag kan anvĂ€nda sĂ€rskild visstid halveras till 12 mĂ„nader. 

Parternas uppgörelse kommer att kosta. I innehÄllet finns höjda skadestÄnd och regler om ersÀttning till uthyrda som inte erbjuds arbete hos kundföretaget efter en viss tid. Införandet av andra förslag sÄ som omstÀllningsmöjligheter och kompetensinsatser Àr visserligen nÄgot som företagen efterfrÄgar men LAS blir varken billigare eller mer modern och flexibel med detta.

I Östergötland bidrar de privata företagen med över i genomsnitt 26 procent av kommunernas skatteintĂ€kter. De företagen behöver en LAS som möter deras behov lika mycket som de anstĂ€lldas. De behöver ocksĂ„ en mer förstĂ„ende kommun, ett enklare sĂ€tt att kunna bidra i kommunala upphandlingar och mindre administrativa bördor. 

Parterna i överenskommelsen har nu nÀr sagan gÄr mot sitt slut sannolikt lyckats med det omöjliga: att rigga ett system dÀr staten betalar och parterna dikterar hur. Kommer politikerna Äterigen svika de smÄ företagen, sÀrskilt de utan kollektivavtal, och belasta dem med högre kostnader och mindre flexibilitet? Hoppet om en förÀndrad och mer flexibel arbetsrÀtt Àr dÄ grusad. Sverige Àr helt beroende av smÄföretagen som trots alla hinder pÄ vÀgen har skapat 80% av alla nya jobb sedan 1990. Ska verkligen politiska lÄsningar fÄ diktera deras villkor?