LÀrarnas befogenheter att ingripa kan inte vÀnta mer

Liberalerna har under flera Ă„r krĂ€vt att Barn-och elevombudet (BEO) ska avvecklas. Det mĂ„ste vidare bli tydligare i skollagen nĂ€r lĂ€rare och övrig skolpersonal kan ingripa för att upprĂ€tthĂ„lla ordningen i skolan utan att riskera reprimander, anmĂ€lningar till BEO eller till och med uppsĂ€gning, skriver Roger Haddad och Åsa Wennergren frĂ„n L.

Avveckla BEO och renodla Skolinspektionens roll, menar Roger Haddad och Åsa Wennergren frĂ„n L.

Avveckla BEO och renodla Skolinspektionens roll, menar Roger Haddad och Åsa Wennergren frĂ„n L.

Foto: Stefan JerrevÄng / TT

Debatt2021-08-14 07:31
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi liberaler brinner för utbildning och vill ge personalen de bĂ€sta förutsĂ€ttningar att verka i skolan. DĂ€rför Ă€r det i nulĂ€get viktigt med ett förtydligande kring lĂ€rare och övrig skolpersonals befogenheter. Till skillnad frĂ„n den bild Socialdemokraterna gett i media Ă€r vi inte överens med dem om att skjuta pĂ„ införandet av de nationella Ă„tgĂ€rderna för ökad studiero i skolan med ytterligare ett Ă„r. VĂ€l medvetna om att Januariavtalet inte lĂ€ngre gĂ€ller menar vi att Liberalernas förslag om att förtydliga lĂ€rarnas befogenheter att ingripa mot ordningsstörningar Ă€r nĂ„got som efterfrĂ„gas, Ă€ven frĂ„n lĂ€rarfacken. Vi har omfattande problem med brister i studiero. Det finns skolor som har sĂ„ pass omfattande problem med stök i skolan att elever berĂ€ttar att de inte kunnat lĂ€ra sig nĂ„got pĂ„ flera Ă„r. SĂ„ kan vi inte ha det om alla elever skall ha möjlighet att nĂ„ sin fulla potential. FörĂ€ndringen mĂ„ste ske snarast. 

Liberalerna har under flera Ă„r krĂ€vt att Barn-och elevombudet (BEO) ska avvecklas. Det mĂ„ste vidare bli tydligare i skollagen nĂ€r lĂ€rare och övrig skolpersonal kan ingripa för att upprĂ€tthĂ„lla ordningen i skolan utan att riskera reprimander, anmĂ€lningar till BEO eller till och med uppsĂ€gning. Det Ă€r lĂ€raren som ska bestĂ€mma i klassrummet och det Ă€r lĂ€rarna tillsammans med rektor som ska leda det pedagogiska arbetet pĂ„ skolan. TyvĂ€rr har mediabilden kring nya Ă„tgĂ€rder för studiero endast fokuserat pĂ„ delen som handlar om mobiler i klassrummet. Men de frĂ€msta förĂ€ndringarna, som Liberalerna krĂ€vt och drivit igenom under arbetets gĂ„ng, gĂ€ller dels lĂ€rarnas befogenheter dels skolans möjligheter att omplacera och stĂ€nga av elever som hotar andra elever eller skolans personal. Vi har aktivt pressat fram, trots motstĂ„nd frĂ„n Socialdemokraterna, Ă€ndring av anmĂ€lningskedjan till Skolinspektionen. Innebörden Ă€r att elev eller vĂ„rdnadshavare i första hand mĂ„ste vĂ€nda sig till huvudmannen med klagomĂ„l och inte direkt till Skolinspektionen. Rektorernas mandat mĂ„ste skĂ€rpas och all skolpersonal ska kunna ingripa mot ordningsstörningar samt kunna beslagta farliga föremĂ„l. 

Enligt det avtal vi tidigare hade med regeringen skulle dessa ÄtgÀrder införas den 1 januari 2021, av olika skÀl har arbetet fördröjts. Utredarens förslag överlÀmnades i december men det dröjde fem mÄnader innan Socialdemokraterna remitterade förslaget med tidsplanen att förÀndringarna ska införas i juli 2022. Detta Àr inget vi stÄr bakom och nÄgot vi framförde Äterkommande till Socialdemokraterna under hela vÄren. Liberalernas frÀmsta prioritet för en kunskapsskola Àr att ÄterupprÀtta statusen och respekten för lÀraryrket och Sveriges lÀrare men ocksÄ att öka studieron i klassrummet. Om Socialdemokraterna menar allvar med att de stÄr bakom vÄra förslag sÄ mÄste dessa lÀggas tidigt under hösten för att dels hinna Àndra regelverket, dels att riksdagens utbildningsutskott ska kunna bereda och besluta innan Ärsskiftet. VÄrt krav Àr att ÄtgÀrderna för ökad studiero införs i januari 2022. Vi kommer Àven att agera i riksdagen för att markera gentemot regeringen att dessa reformer inte kan vÀnta.

Trots motstĂ„nd frĂ„n Socialdemokrater kommer vi liberaler att fortsatt driva krav pĂ„ att BEO avvecklas samt att renodla Skolinspektionens roll. 

Åsa Wennergren (L), kommunalrĂ„d med ansvar för skolan.
Åsa Wennergren (L), kommunalrĂ„d med ansvar för skolan.