Lärarförbundet efterlyser modiga politiker

År 2035 kommer det att saknas 79 000 lärare enligt SCB, därför behöver vi skapa förutsättningar för dagens och morgondagens lärare.

"Skolsystemet måste få kosta. Lärarförbundets medlemmar kan inte springa fortare eller hinna med mer" skriver debattskribenten.

"Skolsystemet måste få kosta. Lärarförbundets medlemmar kan inte springa fortare eller hinna med mer" skriver debattskribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2021-10-07 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att motverka lärarbristen tror vi på en nyanserad rapporteringen av skolan där Lärarförbundet bidrar med lösningar lika mycket som att inte blunda för problemen, därför vill vi bli lyssnade på av kommunens politiker.

I vår lärarprofession jobbar vi varje dag med att påverka, vi är alltså redan vana vid den här typen av utmaningar. Vi är experter på utbildningsväsendet, professionsfrågor och den verklighet våra medlemmar verkar i och därför är det självklart att vi lärare ska vara med och forma vår framtid.

Vi vill påverka våra kommunala politiker att våga satsa på skolan och sluta underfinansiera våra barns framtid och lärarnas verklighet. De lokala politiker som vågar ta initiativ för att skapa förutsättningar, för att se till skolutvecklingens bästa och skollagens intentioner är de som är vår framtids försvarare. Att spara på tjänster och dra ner elevpeng gynnar inte skolutveckling. 

Politikers argument är förtäckta i begrepp som effektiviseringar när det egentligen handlar om neddragningar och besparingar för våra barn och elever. Skolsystemet måste få kosta. Lärarförbundets medlemmar kan inte springa fortare eller hinna med mer. När politiker anser att besparingar inte går ut över personalen eller eleverna är det en orealistiskt bild man ger den verksamhet lärare bedriver och skulle vilja utveckla att driva, men förutsättningarna från kommunens politiker är skrala.