Länsstyrelserna runt Vättern har gått ut med nya ”kostrekommendationer”. Barn och gravida kvinnor bör kunna äta fisk från Vättern med höga halter av giftiga PFAS-kemikalier, tycker länsstyrelserna. Vill man förringa problemet med att Karlsborgs flygplats har fått länsstyrelsens dispens att dränera ett av Sveriges mest PFAS-förorenade område ut i Vättern, utan föregående sanering? Är det meningen att vi ska tro att PFAS inte är så farligt?
Myndigheterna har länge känt till att fisk från Vättern innehåller höga halter av olika miljögifter. Förutom de tidigare kända gifterna dioxiner, PCB, kvicksilver, bisfenol, ftalater med mera, finns nu kunskap om att vätternfisken även innehåller de hälsofarliga så kallade evighetskemikalierna PFAS.
Trots detta rekommenderar de fyra länsstyrelserna runt Vättern att barn och gravida kvinnor ska äta fisk från sjön. Inte bara en gång om året utan upp till tre gånger om året när det gäller små barn. Vuxna män och kvinnor, som inte tänker skaffa barn, rekommenderas att äta PFAS-förgiftad fisk varje månad, 12 gånger om året. Men en sådan konsumtion överskrider kraftigt EU:s gränsvärde för tolerabelt intag av PFAS. Kostrekommendationerna innebär att människor får en ökande halt PFAS i blodet för varje år som rekommendationerna efterlevs, eftersom giftet stannar i kroppen i åratal.
EU har satt upp en gräns på 4,4 nanogram PFAS4 per kg kroppsvikt och vecka för att långsiktigt behålla hälsan. Det motsvarar 13 ng per dag för en 4–5 åring som väger lite drygt 20 kg och 44 ng per dag för en vuxen som väger 70 kg. Fisk som ska serveras som barnmat får inte säljas om den innehåller över 2 ng/gram. En vätternfisk kan innehålla tio gånger mer, 20 ng PFAS4 per gram. Ibland något mindre, ibland betydligt mer. En fiskportion (ca 150 gram) på vätternfisk kan alltså innehålla runt 3 000 ng PFAS4. Det räcker med en tugga för att passera gränsen för vad som är hälsosamt.
Länsstyrelserna tycks ha ”glömt” att vi samtidigt varje dag får i oss PFAS från annat än vätternfisk: från dricksvattnet, från ägg, kött, grönsaker och från dammet vi har inomhus. Kroppens ”PFAS-budget” är redan överfull innan den rekommenderade fiskportionen serveras.
Varför försöker länsstyrelserna lura folk att fisken är nyttig att äta istället för att sätta in alla resurser på att stoppa tillförseln av PFAS till Vättern och på sikt göra det möjligt att åter använda fisken som föda? Aktion Rädda Vättern kommer att ställa frågan till samtliga länsstyrelser och publicera svaren.
Elisabeth Lennartsson
ordförande i Aktion Rädda Vättern