Långa köer hotar tandhälsan

"Forskning visar även tydliga samband mellan munhälsan och flera folksjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar" skriver representanter från Moderaterna.

Debatt 7 december 2021 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen rapporterade Corren och MVT (11/11) om långa köer till Folktandvården i västra länsdelen. I Vadstena är väntetiden så lång som upp till fem år för att bli kallad till en hälsokontroll. Det är lika allvarligt som oacceptabelt. 

En förklaring till de nu långa köerna är givetvis pandemin och att verksamheten då fick begränsas för att säkra tillgången på skyddsmaterial till hälso- och sjukvården. Det var en nödvändighet och inget vi ifrågasätter. Men nuvarande köer kan inte helt och enbart förklaras av pandemin. En väntan på upp till fem år måste ha andra orsaker också, det säger sig självt. 

 

Vi vet att god munhälsa inte bara är bra för att undvika karies eller andra problem. Forskning visar även tydliga samband mellan munhälsan och flera folksjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Tandhälsan kan också ha sociala och psykologiska effekter.

Trots denna alarmerande kösituation talas det väldigt lite om köerna till tandvården i politiska sammanhang. Det oroar oss. Är den S-ledda koalitionen i Region Östergötland medvetna om problemet? Och, framför allt, vad tänker man göra åt det?

 

Vi i Moderaterna kommer se till att frågan lyfts upp på bordet och jobba för att de som nu står i kö får den tandvård som de har rätt till.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa