I början på 2017 kommer den statliga Landsbygdskommittén med sin utredning. Sören Häggroth, huvudsekreterare, redovisade vid en konferens i Vadstena de viktigaste områdena för utredningen – näringsliv, bredband, kompetensförsörjning, bostadsbyggande och omlokalisering av statliga jobb.
Samtidigt kapsejsade regeringens och oppositionens försök att samlas kring en ny regionindelning. Verklighetens problem kvarstår dock:
• hälften av landets befolkning bor i tre län
• hälften av landets kommuner växer inte
• 170 av landet kommuner har en befolkning under 20.000 invånare (78 har under 10.000)
Samtidigt som det framhålls att färre ska försörja fler så har Sverige under en femtonårsperiod vuxit med 1 miljon invånare till 9,8 miljoner (2015). Det räcker inte. För kommuner som Vadstena innebär det att gemensamma basbehov ställs mot särintressen. Ska vi planera för tillväxt och utveckling eller för överlevnad – och i så fall hur och till vad?
I Vadstena – och i Sverige – krävs stora investeringar i infrastruktur (vägar, räls), skolor och bostäder. Därför har kommunledningen (S och Kons) redovisat investeringar i ny förskola, ny mellanstadieskola inkl sporthall för ca 300 miljoner. Därutöver har Vadstena Fastighets AB uppdraget att bygga 100 nya hyresrätter; privata entreprenörer har planer på ytterligare 100 under planperioden till 2019. Ett bra sätt att växa på är att erbjuda goda boendemiljöer, en hög kvalitet inom barnomsorg och skola, ett rikt fritids- och kulturliv.
Under fjolåret fick Sverige en oproportionerligt stor andel nyanlända (163.000). Det är människor som flyr för sina liv, för sina barns trygghet och för ett värdigt liv. Det höga fjolårsmottagandet får dock inte skymma att Sverige faktiskt har ett behov av ca 70.000 invandrare per år av enbart demografiska grunder. Det handlar om bland annat undersköterskor, pedagoger och ingenjörer. Vi har nu 100.000 lediga jobb men ingen kan ta dem därför att kompetenstillgången inte matchar jobben. Ur detta dilemma finns bara en väg: Utbildning – kortare och längre för
långtidsarbetslösa, för nyanlända men också för de som vill ställa om och prova nytt.
Vadstena har tagit ett första steg i dessa frågor i den rapport om landsbygden som nyligen lades fram. Där pekas Borghamn ut som ett möjligt utvecklingsområde i samverkan med Sveaskog och andra markägare. Vi stödjer också en fortsatt bredbandsutbyggnad, tomter för fritidsboende och bättre förutsättningar för besöksnäringen.
Det är uppenbart att den statliga Landsbygdskommittén måste ge besked om statens roll och den nationella politiken. Landsbygden – som ser så helt olika ut – behöver en starkare stat för likvärdighetens och rättvisans skull. De mindre kommunerna måste för samhörighetens och balansens skull i vårt samhälle få delta i utvecklingen. Hela Sverige ska leva, hålla samman, utvecklas och inte avvecklas.