Kaisa Karro och Teresa Carvalho (S) får ursäkta. Men det här börjar bli löjeväckande. I inlägget ”Varför vill inte M prata om sina nedskärningsplaner?” fortsätter de båda socialdemokraterna hävda att Moderaterna har ett skattesänkningsförslag som skulle innebära nedskärningar i vården på 250 miljoner kronor. Det visar att de inte bara läser vår budget slarvigt, utan även svaret vi gav i inlägget ”Ta ansvar för er misslyckade politik, S!”.
Men vi tar det gärna igen: Moderaterna har inget förslag på skattesänkning. I vår budget har vi samma ekonomiska tabell som Socialdemokraterna. Men, vi vill också vara tydliga med att respekten för östgötarnas plånböcker är stor. Det är inget vi skäms för – tvärtom. Vi ser heller inte att hög skatt per automatik ger bättre vård. När vi styrde regionen (dåvarande landstinget) tillsammans med Alliansen och Vrinnevilistan var skatten lägre, vårdköerna korta och våra sjukhus rankades i topp i Sverige.
Under Socialdemokraternas nästan 8 år vid styret har skatten höjts, men – handen på hjärtat – vad i den östgötska vården har blivit bättre? Vårdköerna har ökat dramatiskt (vilket de gjorde redan innan pandemins inträde), våra sjukhus har tappat i ranking och nödropen från vårdens medarbetare avlöser varandra. Det varnas till och med om att patientsäkerheten är hotad. Det här är ytterst allvarliga signaler.
Det, om något, borde oroa regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S). Men hennes debattinlägg om detta, eller för den del förslag på lösningar, lyser smärtsamt med sin frånvaro. Vi förstår att det kan vara enklare att slåss mot ett oppositionsparti om ”sanningar” skapade på S-kansliet, istället för att ta tag i de verkliga problemen.
Men för vårdens medarbetare, som slår knut på sig själva varje dag, är det nog närmast stötande. Vi tar gärna debatten, men då förväntar vi oss en saklig sådan. Och vi förväntar oss att Socialdemokraterna nu faktiskt lägger valretoriken åt sidan och kommer in i matchen för att förbättra sjukvården i Östergötland, inte minst situationen för våra medarbetare. För utan dem – ingen vård.