Kvinnors rätt till ett liv i frihet måste tas på allvar

Prioritering är att sätta något före, vilket inte innebär att något som får stå tillbaka är oviktigt eller är fel. Den politiska uppgiften är att göra viktiga och nödvändiga val. Vi vet att resurserna inte räcker till allt.

"Alliansen i Motala har tagit ett stort ansvar genom att prioritera och ökat resurserna för en självklar sak, att ingen ska utsättas för relationsvåld och övergrepp" skriver representanter från Liberalerna i Motala.

"Alliansen i Motala har tagit ett stort ansvar genom att prioritera och ökat resurserna för en självklar sak, att ingen ska utsättas för relationsvåld och övergrepp" skriver representanter från Liberalerna i Motala.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2022-07-08 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I främsta rummet kommer våra kärnuppdrag som utbildning, social omsorg. Inom individ och familjeomsorg vill vi särskilt lyfta fram våld i nära relationer. I kommunen har vi i år kraftigt förstärkt teamet VIR (våld i nära relationer) som arbetar med dessa frågor under de senaste åren, sex heltidstjänster som erbjuder våldsutsatta vuxna och barn individuellt stöd och behandling, vara behjälplig vid rättsprocesser och myndighetskontakter.

VIR kommer att vara ett kunskapscentrum och stå för basutbildning om mäns våld mot kvinnor/våld i nära relationer. Tillsammans med Motala kvinnojour ges föreläsning till alla chefer i kommunen, hur man tar upp och hanterar frågor kring våld. Ambitionen att nå ut är hög och inte minst till ungdomar. En av de viktigaste insatserna kommer att vara samtal och information i skolorna. Två nya lagar har införts gällande relationsvåld. Det är nu straffbart att utsätta barn för att bevittna vålds och sexualbrott och en ändring i socialtjänstlagen har införts som innebär att det till kommunens ansvar hör att verka för att personer som utsätter eller har utsatt närstående för våld eller andra övergrepp ska ändra sitt beteende.

Alliansen i Motala har tagit ett stort ansvar genom att prioritera och ökat resurserna för en självklar sak, att ingen ska utsättas för relationsvåld och övergrepp.

Det finns ett ”isberg”, vi ser en markant ökning av anmälningar om relationsvåld de senaste åren, så mer måste göras inte minst från statens sida.

Liberalernas riksdagsledamot Juno Blom har föreslagit en rad punkter 

• Stärk reglerna kring kontaktförbud, inför möjlighet att besluta om elektronisk fotboja direkt.

• Utöka konsekvenserna av barnfridsbrott. Det måste få konsekvenser när det gäller vårdnad, boende och umgänge.

• Öka den fredade zonen. Kontaktförbud ska kunna gälla en hel kommun, ett kommunalt vistelseförbud bör införas.

• Polistätheten ska ökas, från dagens 21000 till 30 000 för att nå samma polistäthet som övriga Europa.

• Ge tydliga straff och behandling till dem som döms. Kvinnofridskränkning ska likställas med grov misshandel, rån grov utpressning vilket ger ett minimistraff på ett års fängelse. Det ska alltid finnas behandlingsprogram under fängelsetiden. den som vägrar delta i dessa ska inte kunna få villkorlig frigivning i förtid.

Liberalerna tar kvinnors rätt till ett liv i frihet på allvar. Ansvaret vilar givetvis tungt på riksdag och regering genom lagstiftning och utökade resurser, men den kommunala beslutskraften ska inte underskattas, det handlar om att våga prioritera!