Som aktiv i Motala Kvinnojour i 27 år har jag följt utvecklingen på nära håll. Jag har mött och följt 100-tals våldsutsatta, stödsökande kvinnor och deras barn. Kvinnojouren har utvecklats till en av Sveriges bästa jourer beträffande kvalitet i stödarbetet, opinionsbildning, förebyggande insatser och organisation av verksamheten.
Motstånd beträffande jourens kommunala finansiering har ständigt varit närvarande oavsett politisk färg med få undantag. Motståndet har emellertid skärpts på grund av ihärdiga tjänstepersoner och politiker som förordar att jouren inte ska beviljas något som helst ekonomiskt bidrag.
Behovet av en ideell, fristående kvinnojour torde vara uppenbar. Mäns våld mot kvinnor avtar inte om Kvinnojouren tvingas upphöra. Däremot kommer inte majoriteten av 100 våldsutsatta kvinnor och deras barn per år, att erbjudas adekvat och professionellt stöd. Kvinnojouren räddar liv och stöder kvinnor så de kan gå vidare till ett liv utan våld. Därför behövs Kvinnojouren!
Varje krona som Kvinnojouren erhåller är en skattekrona som ger mycket stor utdelning. Motala Kvinnojour ansöker nu medel hos kommunstyrelsen för att tillsammans med socialnämndens bidrag, nå samma nivå som Motala kommun bidragit med de senaste sex åren.
25 november, FN:s dag för avskaffande av våld mot kvinnor, arrangerar Motala Kvinnojour en manifestation på Stora Torget för att uppmärksamma våldsutsatta och dödade kvinnor.
Tina Olby, aktiv jourkvinna, fd ordförande