KD: "Vi vill öka skyddsjakt på varg"

Kristdemokraterna vill se en ökad skyddsjakt på varg, efter flera händelser där varg dödat får runt Tjällmo.

Kristdemokraterna vill se en ökad skyddsjakt på varg, efter flera händelser där varg dödat får runt Tjällmo.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2024-06-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det händer att man får höra att argumentation för en minskad vargstam är som att ropa ”vargen kommer” eller att man överdriver kring den oro som människor faktiskt har när de bor och verkar nära ett vargrevir. 

I Östergötland har vi nu tre snart fyra vargrevir. Ett företag - Tobolsk gård som ligger mellan Karlsby och Degerön har idag en mindre fårbesättning och de ansökte om stöd för unga lantbrukare. De ville utöka sin besättning och enligt alla kriterier så uppfyllde de alla krav för att få sitt stöd. Häromdagen fick de avslag med motiveringen att ”det inte fanns budget för deras verksamhet”. Deras gård ligger i en radie där det finns tre vargrevir och närmast ligger reviret i Fågelmossen.

Vargen skyddas och bönderna får avslag!

Vi har ett krig i vår närhet och vi behöver våra bönder för att överleva om kriget kommer - vi kan inte överleva på varg! Inom loppet av 14 dagar har det skett två vargangrepp i Tjällmo. Länsstyrelsen meddelar att skulle ytterligare ett angrepp ske inleds skyddsjakt på varg. Varför vänta? Ser dom hellre att en bonde till blir utsatt!  Vargstammen måste minskas - skyddsjakten måste öka och det snarast.

Samma problem för de som söker rovdjursavisande stängsel - du får endast bidrag efter du byggt ditt stängsel samt att länsstyrelsen kommer ut för att besikta att det är enligt deras kriterier. Det här leder till att de mindre företagen inte har råd och då inte kan bygga sitt stängsel. Allt det här skyddar vargen - inte våra bönder som vill hålla djurhållning. Många lägger ner för att de inte orkar att kämpa i motvind. Vi måste se till våra bönder på landsbygden får den hjälp de behöver. Vi riskerar snart att fler bönder lägger ner sin djurhållning - allt för att skydda vargen.

Den ekonomiska, företagsmässiga konsekvensen är stor men till viss del övergående. Den psykiska påfrestningen och kontinuerliga oron för vargangrepp är stor. Vid varje betessläpp och vid varje tillsyn finns oron där. Dräneringen av den glädje som inte sällan driver dessa bönder att fortsätta producera mat till alla oss andra är påtaglig. Sverige har naturgivna, mycket goda förutsättningar för att hålla får. Vi äter mer och mer lammkött i Sverige men den svenska produktionen minskar och importen ökar. 

Den alltför höga vargstammen är inte hela svaret men vi vågar påstå att det är en väsentlig del av förklaringen att det ser ut som det gör idag. Under varginventeringen 2023 - 2024 dokumenterades till cirka 375 vargar i Sverige. Vi vill inte på något sätt utrota vargen men stammen måste minskas nu - skyddsjakt på varg måste öka!

Aktuellt i Östergötland:

Natten till den 3 juni har får angripits av varg i närheten av Tjällmo, 7 döda, 9 avlivats och 3 saknas. 

Natten till den 20 maj har 12 får angripits av varg i närheten av Tjällmo. 

Natten till den 6 maj 2024 dödades ett får av varg mellan Linköping och Bestorp. 

Erik Forslund (KD), gruppledare

Linda Lagerqvist (KD), ersättare kommunstyrelsen