Den konservativa regeringen har tagit över Sverige i ett ekonomiskt tufft läge. Det är sant att kommuner i Sverige måste möta framtiden med mindre resurser än tidigare. En mer solidarisk regering hade delat ut mer pengar till kommunerna. Statens finanser är mycket goda så det vore välbehövlig och riktigt. Den konservativa regeringen använder sin besparingsiver för att driva igenom en minskad statlig och kommunal välfärd. Och då ser de även klimatarbetet som icke nödvändigt och det kan därmed sparas på.
Regeringens budget är ett dråpslag för naturen. För Länsstyrelsen i Östergötland sänks skötselanslagen med ungefär 30 miljoner kronor. Minskad bekämpning mot granbarkborren får konsekvenser för värden kopplade till biologisk mångfald och friluftsliv. Och med den snabbt avvecklade premien för el- och gasbilar och sänkt reduktionsplikt blir det svårare att nå de uppsatta miljömålen 2030.
Under ordförandeskapet för EU (vilket varje land innehar enligt ett schema) har Sverige nu öppnat för att man ska förlänga kolkraftssubventioner till 2028. Därpå har regeringen försökt stoppa ett förbud mot att förstöra osålda kläder. Samt inte lyckats behålla skattebefrielsen på biogas, vilket drabbat företag som i sin iver att bidra till klimatomställningen nu får betydligt ökade kostnader för drivmedel. Det är tydligt att vägen bort från internationella uppsatta miljömål är utstakad.
Vi i Miljöpartiet de gröna är det parti som hjälpt Sverige att ställa om till miljövänligare produktion vilket ger fördelar på den internationella marknaden. Flertalet svenska företag har kommit så långt i hållbarhetsarbetet så att den konservativa regeringen nu motarbetar deras konkurrensfördel internationellt.
I Motala står det helt klart att den konservativa politiska ledningen (SD,M,KD,L) i Motala kommun har påbörjat en nedmontering av gediget miljö- och klimatarbete som varit kommunens ledstjärna under tidigare politisk ledning. Man vill sluta köpa klimatvänlig diesel kallad HVO100. Denna diesel ger betydligt lägre klimatavtryck. Lägg där till att inköp av miljövänlig el och ekologiska produkter kommer avslutas. Detta kommer öka kommunens klimatpåverkan avsevärt.
I Motala vill vi:
Att kommunens självförsörjning av grön energi ska öka.
-utred möjligheterna för en egen solcellspark.
att en långsiktig strategi för el-laddning i hela kommunen tas fram.
-för våra invånare samt turister
Vättern och Boren måste skyddas
-Plastgranulat på våra konstgräsplaner måste undvikas. Ombyggnation av vårt reningsverk är igång. Vi vill att reningsverket byggs med framtidens krav tillgodosedda. Försvarets övningar behöver minskas.
-Inköp av Ekologiska produkter, miljövänlig el och HVO100 ska fortsätta.
Klimatkrisen är inte en kris som andra. Behovet av att agera i förtid för att förhindra att krisen eskalerar förklarar också varför det är så mycket svårare att genomföra impopulära reformer i klimatets namn, trots att det i grund och botten rör sig om ett stort hot mot mänskligt liv på den här planeten. Det innebär inte att förändring är omöjligt, men ställer högre krav på oss politiker att faktiskt ta krisens magnitud på allvar och handla proaktivt.
Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi få mycket gjort. Om flertalet skulle göra som de styrande i Motala kommun, skulle vi inte kunna mota de klimatutmaningar vi ser med höga temperaturer, översvämningar och FN’s klimatmål 2030 kommer inte kunna uppnås. Och det är det vi får med konservativt styre i kommunen och i regeringen.
Mats Johannesson, ordförande Miljöpartiet de gröna i Motala