Kommunerna måste växla upp inköpen från lokala företag

Det finns en bild att de flesta kommuner är väldigt små. Det är inte sant. Som arbetsgivare är de jättar, särskilt om man jämför med storleken på andra aktörer.

Lokala företag som är beroende av kommunen som kund behöver stimulans, de behöver kommunen som kund, menar debattörerna.

Lokala företag som är beroende av kommunen som kund behöver stimulans, de behöver kommunen som kund, menar debattörerna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2020-12-11 05:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här i Östergötland är till exempel kommunen den största arbetsgivaren i alla länets kommuner och så ser det ut i nästan hela Sverige.

Därför är det viktigt hur kommunen agerar på marknaden. Den som är mycket stor måste också vara mycket snäll. Företag runt om i landet är beroende av kommunens inköp. Under pandemin har också fler företag blivit intresserade av offentliga kontrakt, eftersom det offentligas behov är inte lika utsatt för marknadens nycker.

För kommunen kan det finnas många fördelar med att upphandla allt från konsulttjänster till sophämtning. Det kan ge innevånarna fler alternativ att välja mellan samt öka kvaliteten och effektiviteten i tjänsterna. Inte minst bidrar det till ett bättre lokalt företagsklimat. 

Företagarna har granskat utvecklingen av kommunernas inköp från privata företag sedan 2015. Vår granskning visar att de köper i snitt 13 procent som andel av verksamhetens totala kostnader från privata företag, enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada). 

Det har inte heller skett någon ökning under de senaste åren, snarare tvärtom. Siffrorna varierar dock stort från mindre än två procent hos dem som köper minst till 40 procent hos dem som köper mest. Det finns såväl goda som sämre exempel. Åtvidaberg har ökat med 4,3 procent bäst i länet. Därefter kommer Ydre som har ökat med 2,4 procent. Utvecklingen i Östergötland är generellt väldigt blygsam.

Samtidigt finns det kommuner där utvecklingen har gått och motsatt håll. Finspångs kommun ligger i botten i länet med -2,6 procent, tätt följt av Linköping som har minskat sina inköp från privata företag med -2,4 procent.

Politiska beslut ligger oftast bakom i hur hög utsträckning kommuner konkurrensutsätter sina inköp eller istället väljer att utföra dessa i egen regi. 

I dessa corona-tider får kommunerna inte tappa takten i sina inköp. De inköpsplaner som finns måste genomföras och upphandlingar och andra investeringar växlas upp. Lokala företag som är beroende av kommunen som kund behöver stimulans, de behöver kommunen som kund. Att köpa något av en lokal leverantör istället för att göra det själv kan vara just det som gör att lokala företag slipper gå omkull. Därför är det också klok kommunalpolitik.