Kommunen svarar – Det här är en speciell värdering

"Kommunen vill realisera planerna på en större etablering i området och det är det som kommunen nu tar ansvar för genom att ta fram förutsättningar för Lalandias etablering." skriver Hanna Hammarlund, Verksamhetschef Strategisk samhällsplanering

"Det finns inte så många aktörer som kan göra det och som då skulle kunnat delta i en eventuell budgivning. " skriver Hanna Hammarlund.

"Det finns inte så många aktörer som kan göra det och som då skulle kunnat delta i en eventuell budgivning. " skriver Hanna Hammarlund.

Foto: Peter Calén

Debatt2021-03-02 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Kommunen måste se över markvärderingen till Lalandia" från 2/3.

I markanvisningsavtalet med Lalandia värderas marken till 61 miljoner kronor. Den förutsätter att all mark säljs som ett paket. Området är planlagt för besöksnäring, så att sälja det som bostadstomter har aldrig varit aktuellt. CBRE, som har expertkunskap på området, har gjort värderingen utifrån dessa förutsättningar. Kommunen litar på att den värderingen är rätt utförd.

Kommunen vill realisera planerna på en större etablering i området och det är det som kommunen nu tar ansvar för genom att ta fram förutsättningar för Lalandias etablering. Totalt sett kommer det att bli en positiv affär eftersom vi kommer att se ökade skatteintäkter och nya arbetstillfällen.

Kommunen arbetar för att skapa största möjliga nytta, därför har det aldrig varit aktuellt att sälja varje enskild del för sig. Då hade vi inte fått en så här stor etablering och inte heller den utveckling som nu väntar.

Det här är med andra ord en speciell värdering eftersom det handlar om en försäljning av samtliga fem markområden tillsammans och som inbegriper att man ska bygga den huvudanläggning som planeras. Det finns inte så många aktörer som kan göra det och som då skulle kunnat delta i en eventuell budgivning. 

Om det däremot, av någon anledning, inte skulle bli något av den planerade etableringen så kan det bli fråga om en ny värdering av marken.