Kommunen måste se över markvärderingen till Lalandia

"Marken i Varamon som är erbjuden till Lalandia är unik. Den har ett sjönära läge samtidigt som den även är centralt belägen" skriver debattskribenten.

"Man kan dock tycka att det mest naturliga vid värderingen av marken i Varamon är att man använder tidigare försäljningspris av fastigheter i just Varamon som riktmärke för att fastställa värdet" skriver debattskribenten.

"Man kan dock tycka att det mest naturliga vid värderingen av marken i Varamon är att man använder tidigare försäljningspris av fastigheter i just Varamon som riktmärke för att fastställa värdet" skriver debattskribenten.

Foto: Peter Calén

Debatt2021-03-02 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

10 februari svarar Hanna Hammarlund på en insändare där hon menar att kommunen säljer marken till Lalandia till ett marknadsvärde. Detta är fullständigt felaktigt och måste därför bemötas.

Definitionen av en fastighets marknadsvärde är det pris som sannolikt skulle betalas om fastigheten bjuds ut på en öppen marknad med tillräcklig marknadsföringstid, det vill säga det mest sannolika priset vid en försäljning på den öppna marknaden. Men den principen har inte tillämpats vid värderingen av den mark som Lalandia har erbjudits att köpa. 

Man kan dock tycka att det mest naturliga vid värderingen av marken i Varamon är att man använder tidigare försäljningspris av fastigheter i just Varamon som riktmärke för att fastställa värdet. Det vill säga att det är just marknadsvärdet som bestämmer priset. Men så har inte värderingen gått till.

Marken i Varamon som är erbjuden till Lalandia är unik. Den har ett sjönära läge samtidigt som den även är centralt belägen. Följaktligen är marken i Varamon både dyr och eftertraktad. Vid en marknadsvärdering skulle därför marken ha värderats till ett pris som ligger betydligt högre än CBREs värdering. CBRE har nämligen enbart värderat den yta som ska bebyggas utifrån vad byggnaden sedan kommer att användas till. Exempelvis jämförs den byggytan med sjönära lägen i Varamon där Lalandia ska uppföra sina 8 meter höga semesterhus, med sommarstugor belägna långt utanför Motalas tätort och utan sjönära läge. 

Även byggytorna för själva anläggningen vid Jätten värderas olika beroende på vad som kommer att byggas på den – trots att de är belägna på samma område! Aquadomen och leklandet exempelvis, är värderad till 50 kr/m2 respektive -8.883 kr/m2 byggyta (Ett minusvärde!). Det kan tyckas orimligt att en yta kan få ett minusvärde men inte enligt de värderingsprinciper CBRE utgår ifrån. Även CBRE skriver att värdet nog är för litet och bestämmer sig till slut för 250 kr/m2 byggyta.    

Parkeringar och områden utanför själva byggytorna värderas inte alls. Dessa får Lalandia på köpet. 

Inte vid något annat tillfälle lär kommunen ha tillämpat dessa principer vid försäljning av mark. Så varför gör man det just när Lalandia är spekulant? Skulle marken bli för dyr annars? Kommunen försvarar sig och menar att CBRE är ett välrenommerat företag och att man därför litar på dem. Men med tanke på att man från kommunens sida tycks vara helt ovetande om hur värderingen egentligen är genomförd är detta knappast ett förtroendeingivande svar.