Wasagården bör utredas av ägaren VFAB

En lika fin yttre miljö som Vätterngårdens hittar man inte hos många äldreboenden i Sverige, menar insändarskribenterna.

En lika fin yttre miljö som Vätterngårdens hittar man inte hos många äldreboenden i Sverige, menar insändarskribenterna.

Foto: Peter Calén

Debatt2024-03-21 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KSAU i Vadstena gav 22-05-18 kommundirektören i uppdrag att utreda:

  1.  Fastighetens status på äldreboendet Wasagården. Möjligheter att behålla och renovera detsamma samt en uppskattad kostnad.
  2. Om möjligheter finns att bevara Wasagården hur tillgodoses behovet av ytterligare platser inom särskilt boende, lokalisering och kostnad?
  3. Om Wasagården inte bedöms kunna renoveras till en rimlig kostnad, presentera förslag på placering samt kostnader för ett nytt äldreboende.
  4. Utredningen skall vara klar kvartal 1  2023.

Ett år försent, 240226, fick KSAU redovisningen.

Det föreslås att man skall bygga 120 äldrelägenheter, verksamhetslokaler och eventuellt den nya vårdcentralen på åkermark vid Norra Kvissberg.

Det är märkligt att inte VFAB fick utreda frågan! Kommunen ägde Wasagården. Den såldes till VFAB för att de har större kompetens att klara fastighetsfrågor än kommunen själv. Det naturliga hade varit att ägaren VFAB hade fått utreda frågan i samråd med socialnämnden.

Först gjordes nu en byggnadsinventering av Wasagården. I inventeringsprotokollet använde man sig av tre statusbeteckningar dålig, normal och bra. Av 15 ”omdömen” blev ett dålig det avsåg pumpgropar. Två fick bra. Resterande 12 omdömen fick normal. Sammanfattningsomdömet var normal.

Tekniska installationer har uppnått sin tekniska livslängd och bör utbytas.

Det pekades på att ett antal bärande väggar måste flyttas.

En ombyggnad skulle ge 68 lägenheter. Dessa 68 lägenheter plus Vätterngårdens 54 lägenheter blir 122 lägenheter, alltså ett par fler än de 120 som utredarna vill bygga vid Norra Kvissberg. 

Att bygga om Wasagården ger alltså fler lägenheter till en väsentligt lägre investeringskostnad. Välkommet i den här kommunen som under senare år har haft större utgiftsökningar än någonsin på grund av skadestånd, rättegångskostnader, och investeringar som har dragit iväg utöver kalkylerna.

Det ingick inte i utredarnas uppdrag att föreslå förändringar avseende Vätterngården. Man har inte visat att den fungerar dåligt, vilket den inte gör. Man har inte heller visat att nybyggda lägenheter på Norra Kvissberg ger lägre hyror än lägenheterna i Vätterngården. Utredarna nämner inte att man skulle byta ner sig kraftigt vad det gäller den yttre miljön genom flytten av boende till Norra Kvissberg. En lika fin yttre miljö som Vätterngårdens hittar man inte hos många äldreboenden i Sverige.

Också Wasagården är belägen i en ovanligt fin miljö och har ett så kort avstånd till centrum att en del boende med hjälp eller i vissa fall utan kan ta sig dit.

Dessa mycket viktiga aspekter nämner utredarna inte.

När de 40 ”servicelägenheterna” byggdes var anknytningen till Wasagården en förutsättning. Hyresgästerna skulle kunna ha tillgång till Wasagårdens kafeteria, samlingslokal, motionslokal, hårvård, fotvård med mera. Anknytningen till Wasagården kommer ju att försvinna om Wasagården läggs ner. 

Vår uppfattning om Vätterngården, som vi fått genom egna besök och samtal med personal är att lägenheterna har mycket bra planlösningar både ur boende- och arbetssynpunkt. De är välutrustade och ägaren håller efter slitage på ett bra sätt. För inte länge sedan byggdes en trevlig och uppskattad samlingssal. Det finns ingen som helst anledning för kommunen att lämna Vätterngården.

När det gäller Wasagården bör kommunen ge ägaren VFAB i uppdrag att i samråd med socialnämnden komma med ett förslag på hur Wasagården åter skall kunna bli ett äldreboende i framkant.

TANKESMEDJAN RUNDA BORDET

Anders Agnemar, Ryno Berg, Christer Angantyr, Jonny Brorsson, Pelle Olai