Det är mycket välkommet att Konsensus är intresserat av fjärrvärmekostnader. Men det räcker inte att bara undersöka kostnader. Målsättningen måste vara att sänka kostnaderna både för kommunen och kommunens invånare. Vi strävar efter en långsiktig, hållbar och ekonomiskt fördelaktig lösning för alla i Vadstena. Det är egendomligt att Konsensus så ensidigt talar för Solör AB som har höga vinstkrav till sina ägare. Generellt så har bolag med ett kommunalt ägande eller inflytande mindre vinstkrav och ett samhällsuppdrag vilket påverkar kommuninvånarnas ekonomi positivt.
Vi har krävt att Solör ska följa avtalet att låta kommunen köpa anläggningen i Vadstena. Vi kommer att fortsätta att undersöka andra alternativ för leveranser. Alternativet att inte göra något åt saken är att acceptera höga priser och sårbarhet.
Fjärrvärme är ett bra alternativ för uppvärmning. Vadstena kommuns inriktning är att äga eller på annat sätt ha rådighet över samhällsviktig verksamhet och infrastruktur. Detta har blivit mer aktuellt runt om i Sverige de senaste åren, då civil beredskap står mycket högt på den dagliga agendan.
Att kommunen äger fjärrvärmerör är mycket ekonomiskt fördelaktigt för både kommunen och invånarna. Oavsett vem som äger rören är det brukarna som betalar, på ett eller annat sätt. Om kommunen äger kan det bli möjligt att välja leverantör, precis som med fiber. När det gäller leveranser av värme på Karlsfrid så är Solör en möjlighet, men inte den enda, eftersom kommunen äger rören. Ett annat exempel på fördelar med att kommunen äger rören är Storgatan i Vadstena, där den uppskattade värmen smälter bort snö och is.
Det är både ekonomiskt och praktiskt att lägga fjärrvärmerör och rör för vatten och avlopp samtidigt. Att lägga ner fjärrvärme efteråt innebär att man måste gräva en gång till och förstöra nyanlagda vägar och grönytor. Vi kan konstatera en brist vid utbyggnaden av Drottningmarken, då samförläggning av fjärrvärmeledningar inte skedde, vilket begränsar framtida möjligheter till fjärrvärme. Det är knappast genomförbart att börja gräva ner rör i detta fina område i efterhand.
Prisförhandlingar med en leverantör som uppfattar sig ha evigt monopol brukar inte vara framgångsrikt. Därför har många kommuner starka synpunkter på hur vissa fjärrvärmebolag agerar.
Konsensus förslag att försöka diskutera fram ett långsiktigt nytt avtal med fokus på prisvärda leveranser till Solörs samtliga kunder är orealistiskt av flera skäl. Ett är att Solör idag har monopol och är inriktat på höga priser. Ett annat är Region Östergötland med sina fastigheter och andra privata fastighetsägare i Vadstena som har egna avtal med Solör.
Peter Karlsson (M)
Kommunstyrelsens ordförande