Köerna till BUP mÄste bli kortare

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP vĂ€xer sig lĂ„nga i Östergötland.

Endast 13 procent av barn och unga i behov av behandling hos BUP fÄr vÄrd inom 30 dagar, skriver regionpolitikerna Matilda Ekeblad (M) och Birgitta Waern (KD).

Endast 13 procent av barn och unga i behov av behandling hos BUP fÄr vÄrd inom 30 dagar, skriver regionpolitikerna Matilda Ekeblad (M) och Birgitta Waern (KD).

Foto: Arkivbild

Debatt2021-09-02 15:29
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Endast 13 procent av barn och unga i behov av behandling hos BUP fĂ„r vĂ„rd inom 30 dagar. Dessutom fĂ„r endast 31 procent tid för sitt första besök inom 30 dagar. Det Ă€r inte svĂ„rt att förstĂ„ att det kan fĂ„ svĂ„ra konsekvenser för varje enskilt barn eller ungdom som förpassas till vĂ„rdkö istĂ€llet för att fĂ„ den vĂ„rd som behövs. 

Vi, Moderaterna och Kristdemokraterna, har den hĂ€r veckan pĂ„ bĂ„de hĂ€lso- och sjukvĂ„rdsnĂ€mndens och regionstyrelsens sammantrĂ€den krĂ€vt Ă„tgĂ€rder för att korta köerna. Men partierna i Koalition för Östergötland (S, C, L och MP) har konsekvent sagt nej.

RegionrĂ„det Kerstin Sjöberg (C) viftar i Corren (25/8) bort vĂ„rt krav pĂ„ handlingsplan och menar att mycket redan görs och verkar dĂ€rmed nöjd. Men hur kan de styrande partierna vara nöjda, oavsett om det redan finns planer som det arbetas efter, med de genant dĂ„liga siffrorna över tillgĂ€ngligheten? Uppenbarligen fungerar eller rĂ€cker inte de insatser som görs. 

Bakom den hĂ€r statistiken finns barn och unga – och deras familjer – som mĂ„r mycket dĂ„ligt och vars vardag och liv helt satts pĂ„ vĂ€nt. Vad har Koalition för Östergötland sĂ€ga till dem? Att tillrĂ€ckligt görs? Vi kan inte tolka Sjöberg pĂ„ annat sĂ€tt.  

Det Ă€r hög tid för de styrande partierna att ta sitt ansvar för denna situation, de kan inte lĂ€ngre stoppa huvudet i sanden lĂ€ngre och blunda för problemet. Östergötlands barn och unga förtjĂ€nar bĂ€ttre och mĂ„ste kunna lita pĂ„ att de kan fĂ„ den vĂ„rd de behöver och har rĂ€tt till i tid.