Koalitionen sviker patienter i vårdkö

Ingen patient ska behöva vänta på vård i onödan. Ändå har vårdköerna vuxit kraftigt i Östergötland de senaste åren. Coronapandemin har ytterligare försvårat situationen, men läget var allvarligt redan långt innan.

"Moderaterna och Kristdemokraterna har länge varnat för att den styrande koalitionen, med Socialdemokraterna i spetsen, inte tar köerna till vården på allvar" skriver debattskribenterna.

"Moderaterna och Kristdemokraterna har länge varnat för att den styrande koalitionen, med Socialdemokraterna i spetsen, inte tar köerna till vården på allvar" skriver debattskribenterna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2021-10-28 15:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Revisionen i Region Östergötland har granskat hur regionen hanterat den uppskjutna vården, men också hur regionen följer upp att patienter får vård inom tidsramen för vårdgarantin. Resultat är nedslående, men tyvärr inte förvånande. 

En enig revision skriver: ”Tillgängligheten har generellt försämrats i regionens verksamheter och jämfört med riket. Coronapandemin har påverkat tillgängligheten i negativ riktning. Detta kan dock inte ses som den främsta orsaken till försämrad tillgänglighet som skett gentemot riket i sin helhet.”

Moderaterna och Kristdemokraterna har länge varnat för att den styrande koalitionen, med Socialdemokraterna i spetsen, inte tar köerna till vården på allvar. Istället har köerna tillåtits växa okontrollerat sedan 2015. Det handlar om allt från cancerpatienter som behöver skickas till andra regioner för att få den så livsnödiga vård som de behöver, till barn och unga som är i behov av psykiatrisk vård och där varje dag av väntan ofta innebär stort lidande både för barnet och familjen runtomkring.

När vi framför kritik kring detta – och framför allt kräver åtgärder – blir svaret alltid detsamma: att arbete redan pågår och att något ytterligare inte behöver göras. Våra konkreta förslag till åtgärder röstas ned gång på gång. Facit ser vi nu och det duger inte. 

Som medborgare måste du kunna känna dig trygg i att vården finns där för dig, eller din anhörig, när den behövs. Det är grundläggande. Om koalitionen inte vill lyssna på oss, kanske i alla fall revisionens tydliga kritik är svårare att vifta bort?

Vi anser att det behövs en omfattande och uthållig plan, med tydliga delmål, för att kunna arbeta ifatt de besök, operationer och åtgärder som har ställts in under pandemin. Men också för att hantera de köer som har tillåtits växa under perioden 2015 – 2019. 

Här gäller det att hälso- och sjukvården vågar tänka nytt, inte minst utifrån de erfarenheter som har dragits under pandemin, och även använder de externa leverantörer som finns att tillgå. Alla som kan och vill bidra behövs. 

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer idogt fortsätta arbetet för minskade köer. Det är – och borde vara för alla med ansvar för hälso- och sjukvården i vårt län – den allra viktigaste frågan framåt. Östgötarna förtjänar bättre!