Koalitionen gör stora satsningar på psykiatrin

Faktum är att Koalitionen gör stora satsningar på psykiatrin både ekonomiskt och organisatoriskt, satsningar som kommer att göra skillnad för unga i Östergötland, skriver representanter från Koalitionen i en slutreplik.

Debatt2021-07-09 07:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slutreplik på Matilda Ekeblad ”Dörrarna är redan stängda” 1/7.

Vi välkomnar Moderaternas fokus på tillgänglighet och på ungdomshälsa och vi i Koalition för Östergötland håller självfallet med att dessa frågor är av yttersta vikt. I Ekeblads replik menar hon att styret inte tar sitt ansvar, att få insatser görs och att vi inte bejakar dessa frågor. Det är att slå in öppna dörrar anser vi. Faktum är att Koalitionen gör stora satsningar på psykiatrin både ekonomiskt och organisatoriskt, satsningar som kommer att göra skillnad för unga i Östergötland. För att skapa en robust organisation så införs ett samlat psykiatriskt centrum med en nyskapad länsövergripande klinik för barn och ungdomshälsan med ett ökat fokus på första linjen för att fånga upp barn och unga som mår dåligt tidigt. Vi har även gjort en tillgänglighetssatsning på BUP för att anställa fler psykologer så att fler neuropsykiatriska utredningar kan genomföras.

Ekeblad tycker inte att vi ska skylla på pandemin, men faktum är att pandemin har påverkat många unga i en negativ riktning och det kommer att få konsekvenser. Det är därför av så stor vikt att vi nu möter upp den stora efterfrågan med krafttag, krafttag som kommer göra skillnad. Lika viktigt är att stärka de nätverk som finns runt barn och ungdomar. Det är i hemmet, i skolan och på fritiden som det tidigaste stödet kan finnas. I en trygg närmiljö kan också förebyggande insatser göra stor skillnad.

Vi har från koalitionen (S, C, L, MP) lagt in många stora satsningar i vår regionbudget för de kommande åren och nationellt förstärks också arbetet utifrån betänkandet God och nära vård. Det är vårt gemensamma ansvar att möta behoven också utifrån den pandemisituation vi befunnit oss i sedan 2020.