KD vill göra Motala ett strÄ vassare

Motala Àr en fantastisk kommun att bo i. Efter Alliansens styre under senaste mandatperioden sÄ Àr bÄde vÄra tÀtorter och vÄr landsbygd inne i en fas nÀr mycket hÀnder.

KD vill att hamnomrÄdet ska bli Ànnu mer attraktivt.

KD vill att hamnomrÄdet ska bli Ànnu mer attraktivt.

Foto: Katarina Hydén

Debatt2022-08-03 11:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En kommun kan inte göra allt, men tillsammans med Alliansen Motala jobbar vi kristdemokrater hĂ„rt för att medborgare, föreningar och företag ska fĂ„ de allra bĂ€sta förutsĂ€ttningar för att kunna leva och verka hĂ€r. 

”Östergötlands sjöstad” och ”Staden nĂ€ra vattnet” – kĂ€rt barn har mĂ„nga namn, men det förpliktigar att anvĂ€nda dessa benĂ€mningar. Med Lalandia tar vi Ă€ndĂ„ ett stort steg framĂ„t i ”vattenandan” – med fler turister skapar vi en framtid och förstĂ€rker vĂ„r profil som sjöstad. Men vi kristdemokrater vill göra Motala Ă€nnu ”ett strĂ„ vassare”.

För oss i KD kĂ€nns det sjĂ€lvklart att om vi har som ambition att bli Sveriges sjöstad nr 1, sĂ„ behöver vi ett centrum som lever. En av vĂ„ra valfrĂ„gor Ă€r att se till att fĂ„ en badplats – en sandstrand cirka 200 meter frĂ„n torget! VĂ„r tanke Ă€r att utreda en etablering av den efterlĂ€ngtade badstranden nedanför stadsparken och biblioteket. VĂ€ttern erbjuder ett bra vatten centralt och mĂ„nga av oss badar redan, men kommunen behöver ta fram en plan över hur vi pĂ„ ett bra sĂ€tt sĂ€krar en god vattenkvalitet i hela Motalaviken dĂ„ flera byggen Ă€r pĂ„ gĂ„ng i omrĂ„det vid södra stranden.

Med stadsbad bör vi kunna locka fler bÄtturister att stanna lÀngre och det passar bra ihop med Kanalbolagets planer att utvidga gÀsthamnen. KD ser positivt pÄ fler platser i vÄr gÀsthamn, mer av liv och rörelse i centrum.

Vi kristdemokrater menar ocksÄ att vi som kommun behöver lÀra oss frÄn goda exempel i andra kommuner runt VÀttern. Kommuner som Hjo, Karlsborg och Vadstena har verkligen lyckats med att göra hamnomrÄdena attraktiva. KD ser positivt pÄ fler soffor och bord i stadsparken och varför inte hÀngmattor och soldÀck som matchar framtida badmöjligheter.

Ett mer barn- och familjevÀnligt centrum kompletterar den lÄngsiktiga visionen om en levande, grön och naturnÀra stadsmiljö. Kan vi kombinera med attraktiv central boendemiljö för barnfamiljer sÄ vore det Ànnu bÀttre.

Kristdemokraterna vill mer – och VĂ€ttern kan leverera och vi Ă€r övertygade om att andra partier och vĂ„ra medborgare anser detta Ă€r rĂ€tt vĂ€g att gĂ„. Helt enkelt ett strĂ„ vassare!