Kan man värna om både Vättern och Lalandia?

Det går faktiskt väldigt bra att använda sej av det Moder jord ger oss helt gratis och som bör förvaltas åt generationerna efter oss, skriver Gunilla Strand-Lindahl.

Debatt 29 oktober 2019 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan inte förstå att Kåre Friberg (M), och flera med honom som är för en etablering av Lalandia, samtidigt har skrivit under en insändare som lyder " Vätterns vatten måste säkras för framtiden" (12/9). 

Här står det bland annat "Vättern är idag riksintresse för turism, friluftsliv natur och kulturvärden, naturvård, yrkesfiske och totalförsvar". Insändaren avslutas med att ”...vi moderata politiker samlat står bakom kravet på att minska belastningen på Vätterns vatten och att vi vill se åtgärder som säkrar att sjöns dricksvatten håller hög kvalitet även för kommande generationer”. 

Om jag själv hade varit delaktig i att både värna om Vättern och vara för en Lalandiaetablering hade jag känt mej väldigt kluven. Men som sagt, man har ju två ben att stå på. 

Är vi så dåliga i denna kommun att vi måste skänka bort den mest attraktiva marken till ett utländskt företag för att försöka locka hit fler turister? Jag har varit Motalabo i hela mitt liv och vad jag kan förstå så har väl underbara Varamobaden inte behövt någon större annonsering för att dra turister och kommuninvånare så varför måste vi få nu hit ett inomhusbad för att locka besökare?

Jag vill med detta inte säga att man inte skall utvecklas men det går faktiskt väldigt bra att använda sej av det Moder jord ger oss helt gratis och som bör förvaltas åt generationerna efter oss. Gör en fin friluftsarena, som det finns ideér på framtagna av Varamons vänner. Det är väl sådant man skall eftersträva för ett fint och klimatsmart rekreationsområde. 

Jag tror ju heller inte att vi kan räkna med att så många turister mitt i vintern ska komma hit för att bada i Aquadomen och bo i en stuga i Varamon. Vad mer har vi då att erbjuda? 

Varför kan inte Varamon få vara ett sommarturistmål som på så många andra ställen i vårt land,  till exempel längs våra kuster? Tror ju heller inte att de turister som kommer till Varamon sommartid vill gå inomhus för att bada. 

Jag har inte något emot Lalandia men det är platsen jag anser är helt fel. Vi är idag många som har överklagat detta ända upp till Svea hovrätt. 

Undrar om de som nu skall ta ställning till detta har sett Varamon i verkligheten en fin sommardag och då kunnat föreställa sig hur en etablering av 550 stugor, p-platser och allt vad som blir runt omkring, ska få plats.

Det tycks ju också vara så att bara de som bor granne med dessa detaljplaner och är sakägare som har rätten att överklaga. Men detta är ju ett område som tillhör alla kommuninvånarna, oavsett var man bor. Detta gäller ju även Folkets park som då kommer att rivas, den tillhör ju också kommuninvånarna efter att den gamla parken vid Platenskolan revs.

Vad får vi istället? Jo. ett utländskt företag som inte har någon anknytning till denna kommun mer än vinstintresset.

Blir denna etablering av blir aldrig Varamon mer sej likt och går heller inte att återställa. Ni som tycker att en etablering skulle betyda mycket för kommunen, tänk då noga igenom vad det är som skulle gynna vår kommun med denna. 

Gunilla Strand-Lindahl, medlem i Varamons vänner

Ämnen du kan följa