Kampen mot kvinnovåld måste fortsätta

"Framstående östgötar tog upp kampen mot kvinnovåld för 700 år sedan" skriver Mats Jonsson (C).

"Det äldsta dokument, som bevarats i Finlands riksarkiv, är den svenske kungen Birger Magnussons skyddsbrev för kvinnorna i Karelen" skriver Mats Jonsson (C).

"Det äldsta dokument, som bevarats i Finlands riksarkiv, är den svenske kungen Birger Magnussons skyddsbrev för kvinnorna i Karelen" skriver Mats Jonsson (C).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-02-10 15:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det äldsta dokument, som bevarats i Finlands riksarkiv, är den svenske kungen Birger Magnussons skyddsbrev för kvinnorna i Karelen, utfärdat år 1316. Brevet lyder som följer i översättning från latin:

”Birger, av Guds nåde Sveas och Götes konung, till alla som läser detta brev: Evig välfärd i Gud! Av innehållet i detta brev vare veterligt för såväl efterkommande som samtida, att vi, enligt råd och bifall av de ädla männen Knut Jonsson, Östgöta lagman, Thorvi Ketilsson och Johannes Brunchow, vår drots, ävensom våra andra kära rådgivare har fastställt, att såsom lag iakttagas, att alla under vårt välde lydande hustrur och kvinnor, som bor vid vår fästning Viborg eller i landet Karelen, vare sig gifta, änkor, nunnor eller jungfrur, bör åtnjuta full frid och säkerhet, liksom i vårt rike Sverige, såväl till egendom som till person. Vår kungliga rättsskipning kommer att inskrida med största stränghet mot dem som förbryter sig. Därför förbjuder vi strängeligen alla och envar att våga kränka eller besvära ovan nämnda kvinnor med någon oförrätt eller begå något kroppsligt våld emot dem, såvitt han vill undvika vår kungliga vedergällning, nämligen den som iakttages som lag i vårt ovan nämnda rike Sverige. Givet i Yninge Anno Domini 1316, den 1 okt.”

Birger Magnusson var sonson till Birger Jarl, som hade sina rötter i Bjälbo. Som regent i Sverige är han känd bland annat för sin fridslagstiftning, inte minst lagen om kvinnofrid. Med detta skyddsbrev gör kungen klart, att farfaderns lagstiftning gäller i alla landsändar, som Sverige lade under sig. 

I en enhetsstat finns inte utrymme för särlagstiftningar i så viktiga frågor. Östergötlands lagman Knut Jonsson till Aspenäs vid Sommen var även heliga Birgittas ingifte morbror. Med landet Karelen avses de delar av södra Karelen, som Sverige var i färd med att erövra och som utgjorde en krigszon vid denna tid. Framstående östgötar tog upp kampen mot kvinnovåld för 700 år sedan. Centerpartiet fortsätter. Som sagt, ”kunglig vedergällning” var det.