Östergötlands jord- och skogsbruk är en förutsättning för den gröna omställningen, utifrån ett hållbarhetsperspektiv men också för en säker och ökande livsmedelsproduktion. Det görs i dag omfattande statliga satsningar för att ställa om svensk industri. Det är nu hög tid att vårt jord- och skogsbruk får motsvarande uppmärksamhet.
Kostnaderna för de nödvändiga investeringar och åtgärder, som behöver göras i den gröna omställningen inom jordbruket i Sverige, kan summeras till ungefär 20 miljarder kr per år, visar LRFs rapport ”Kostnader för den gröna omställningen”.
I dessa 20 miljarder ingår både klimatanpassningar och åtgärder för att minska klimatavtrycket och åtgärder för att nå flera viktiga miljömål för biologisk mångfald, rent vatten med mera. Även om vi inte vet den exakta kostnaden för Östergötland kan vi med säkerhet säga att den är betydande.
Det handlar om att få fram större volym fossilfria drivmedel, ersätta oljan med mer skogsråvara men också säkerställa så att vi bättre klarar extremväder med dikningssystem och dammar för bevattning.
Ska vi klara både att minska våra klimatavtryck, inom de gröna näringarna, och samtidigt öka vår förmåga att producera livsmedel i Östergötland behövs statliga investeringar till detta. Det görs i dag omfattande statliga satsningar för att ställa om svensk industri. Det är nu hög tid att vårt jord- och skogsbruk får motsvarande uppmärksamhet.
Inom jordbruket har vi tagit stora steg och redan uppnått mycket. Men vi kan mer och vill därför höja ambitionsnivån. Det är nödvändigt att öka investeringstakten för den gröna omställningen. Hela samhället måste vara med när det gäller att ta fram åtgärder och arbeta med klimatanpassning
Vi har viljan och innovationskraften, men det är inte rimligt att lantbrukarna ensamma ska bära kostnaden för en omställning som är avgörande för samhället och våra invånare. Här måste även staten och regionledningarna kliva fram.
Jeanette Blackert, Ordförande LRF Östergötland