Jämställd vård kräver att kvinnors behov tas på allvar

”Det är många som ringer till oss och vår kö är fylld för dagen, vi ber dig återkomma nästa helgfria vardag.”

"Generation efter generation unga tjejer lär sig att det är normalt att leva med smärta" skriver debattskribenten.

"Generation efter generation unga tjejer lär sig att det är normalt att leva med smärta" skriver debattskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2021-10-09 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den inspelade rösten möts tjejer och kvinnor allt som oftast av när de av olika anledningar behöver komma i kontakt med Kvinnohälsan i Östergötland. Det kan exempelvis handla om tjejer och kvinnor som söker kontakt på grund av graviditet, preventivmedel, gynekologiska besvär eller för abort. 

Nyligen pratade jag med en gravid kvinna som kräkts så mycket att hon inte kunde röra sig, hon försökte komma fram i en hel vecka. En annan tjej i behov av abort nådde inte fram på två veckor. Riskerna och konsekvenserna av detta kan vi nog alla föreställa oss. 

När jag häromdagen skrev i ett chattforum i Linköping, med frågan om erfarenheter av att nå fram till Kvinnohälsan, tog det 40 sekunder innan första svaret om att det är omöjligt att komma fram per telefon kom. Därefter följde flera vittnesmål om samma problem. 

Dessa signaler oroar mig. Vi vet att kvinnosjukdomar generellt inte får den uppmärksamhet som krävs. I genomsnitt tar det exempelvis åtta(!) år innan en kvinna med endometrios får diagnos. Generation efter generation unga tjejer lär sig att det är normalt att leva med smärta. Det skickar en signal att det är en naturlig del av att vara kvinna. 

Att inte ens lyckas nå fram till vården, när du behöver det, måste vara oerhört frustrerande och inte något vi kan acceptera. En jämställd vård kräver att kvinnors behov tas på allvar. 

Har du erfarenheter av kvinnosjukvården i Östergötland, bra eller dåliga, får du gärna kontakta mig på valfritt sätt. Dessa frågor behöver få en plats på agendan. För som det är nu lyser de med sin frånvaro.