Ingen är förd bakom ljuset i Vadstena

Ett överklagande av beslutet om markavvattning på Karlsborgs flygplats är mycket komplicerat och Vadstena kommun har inte den kompetensen i förvaltningen, skriver kommunalrådet Peter Karlsson (M).

Vadstena är en mindre kommun med begränsade resurser och har inte kompetensen för att göra ett överklagande till Mark- och miljödomstolen, menar debattören.

Vadstena är en mindre kommun med begränsade resurser och har inte kompetensen för att göra ett överklagande till Mark- och miljödomstolen, menar debattören.

Foto: Katarina Hydén

Debatt2020-03-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående artikeln "Kritiken: ”Vi är förda helt bakom ljuset”, MVT 2/3.

I en nyhetsartikel i MVT anser sig Bengt-O Petersson, Konsensus, vara förd bakom ljuset. Varken han eller någon annan har förts bakom ljuset. Länsstyrelsen i Västra Götaland har inte skickat sitt dispensbeslut till Vadstena kommun. I ett brev från Aktion Rädda Vättern (ARV) till kommunen fanns länsstyrelsens beslut med som bilaga som ankom den 16 januari. 

Så till frågan om överklagande. Det är inte meningsfullt att utan sakargument inleda en rättsprocess mot Länsstyrelsens i Västra Götaland beslut. Ett överklagande till Mark- och miljödomstolen (MMD) måste vara inriktat på hur markavvattningen skall utföras, förklara vad som är fel i beslutet om markavvattningen och rening eller om det finns något juridiskt fel i ärendet. 

Detta är mycket komplicerat, både juridiskt och miljötekniskt. Vadstena kommun som är en mindre kommun med begränsade resurser har inte den kompetensen i förvaltningen. ARV har överklagat detta beslut så deras argumentation och skäl kommer att hanteras och bedömas i MMD.

Vadstena kommun har sedan 1991 varit medlem i den ideella organisationen Vätternvårdsförbundet, där även övriga kommuner runt Vättern är medlemmar. Vätternvårdsförbundet har tillgång till tre mycket välutbildade specialister på vatten- och miljöfrågor och har haft detta i sitt arbete under årtionden. Vätternvårdsförbundet anser inte att Länsstyrelsens beslut bör överklagas, utan anser att det är bra att vattenreningen nu kan påbörjas.

Det är mot den bakgrunden som kommundirektören och undertecknad gjorde bedömningen att vi, som tidigare, bör förlita oss på Vätternvårdsförbundets kompetens och alltså följa den bedömning som de nu gör i detta ärende. Samma princip följdes i augusti 2019 då Vadstena kommun valde att överklaga ett beslut angående flygplats verksamheten vid Karlsborgs flygplats, då hänvisade kommunen till Vätternvårdsförbundets skäl till överklagandet. 

Det är praxis att Vätternvårdsförbundets ordförande är ett länsråd från något av länen runt Vättern. För närvarande är det Örebro och tidigare var det Östergötland. Vice ordförande är för närvarande Anders Hedeborg, Vadstena. 

Det är rena konspirationsteorier att hävda att detta på något sätt skulle påverka de forskningsresultat och ställningstaganden som redovisas av Vätternvårdsförbundet. Att statliga myndigheter skulle ha dolda agendor för att medvetet äventyra en dricksvattentäkt för 300 000 invånare anser jag befängt. Tvärtom så har Sverige en väldigt stark och omfattande miljölagstiftning. 

Att föra fram konspirationstankar kring detta för inte tankarna till en ansvarstagande politiker utan mera till en rättshaverist. 

Peter Karlsson (M), kommunalråd, Vadstena kommun