I svåra tider är det extra viktigt att vi står enade

Det är beklagligt att vi inte kan lägga våra politiska meningsskiljaktigheter åt sidan, utan använder hanteringen av krisen som en bricka i det politiska spelet, skriver Kenneth Söderman (L) och Peter Ingesson, kommundirektör.

"Vi måste fatta kloka beslut som är viktiga i nuläget, men som också gör att vi kan stå stadiga även efter den här krisen", skriver debattörerna.

"Vi måste fatta kloka beslut som är viktiga i nuläget, men som också gör att vi kan stå stadiga även efter den här krisen", skriver debattörerna.

Foto: Anders Törnström

Debatt2020-05-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Den politiska hanteringen av coronakrisen oroar” 4/5.

Det är en mycket speciell situation vi befinner oss i just nu kopplat till spridningen av coronaviruset. Pandemin påverkar hela samhället och Motala kommun är inget undantag. I svåra tider är det extra viktigt att vi står enade för att tillsammans kunna möta utmaningarna på bästa sätt. Det är därför beklagligt att vi inte kan lägga våra politiska meningsskiljaktigheter åt sidan, utan använder hanteringen av krisen som en bricka i det politiska spelet.

Även om situationen är allvarlig är det viktigt att vi inte springer för snabbt, med risk för att påverka vår uthållighet. Vi måste fatta kloka beslut som är viktiga i nuläget, men som också gör att vi kan stå stadiga även efter den här krisen.

Kommunens hantering kring pandemin har sedan början av mars skett i flera olika instanser, dels i ordinarie verksamhet och nämnder, men också i speciella funktioner som aktiveras vid samhällsstörningar. En av dessa funktioner är krisledningsnämnden vars uppdrag är att kunna ta skyndsamma beslut av större karaktär, och som påverkar flera nämnder. 

En grundläggande princip inom krisberedskap är att den som ansvarar för en verksamhet i normala situationer också ska ha motsvarande ansvar vid en samhällsstörning. Det är där viktigt att vi använder ordinarie beslutsvägar så långt det är möjligt.

Än så länge har få beslut varit av den karaktär att de behövt fattas av krisledningsnämnden, med undantag av beslut kring åtgärder för näringslivet som berör flera förvaltningar. De har istället kunnat hanteras i våra verksamheter eller i nämnder och rör till exempel stödåtgärder till föreningslivet, praktisk hantering kring distansstudier, måltider till gymnasieelever, tillfällig stängning av vissa verksamheter och rutiner för att minska smittspridning.

Kontinuitetsplaner har tagits fram för kommunens alla verksamhetsområden för att kunna säkerställa att samhällsviktiga funktioner bibehålls, även under ett eventuellt stort personalbortfall. Personal inom vård och omsorg jobbar efter särskilda rutiner för de som kommer i kontakt med misstänkt eller konstaterat smittade. Dessa rutiner utgår från ordinarie hygienrutiner men skärps ytterligare under den pågående pandemin. Allt för att skydda både våra äldre och vår personal från smittspridning.

9-11 maj kommer ett utskick att göras till alla som bor i Motala kommun med uppmaningen att ”hålla i och hålla ut”. Vi väljer att göra det här utskicket i en tid där svenska myndigheter ser en tendens till informationströtthet och den sköna vårvärmen kan locka till socialt umgänge. Fram till nu har Folkhälsomyndighetens allmänna råd kommunicerats flitigt och riktade utskick har även gjorts från till exempel Region Östergötland till målgruppen +65 år. Det är nu extra viktigt att allmänheten fortsätter att följa de allmänna råden för att undvika smittspridning. 

Vår uppmaning är därför – håll i och håll ut. Tillsammans hjälps vi åt.

Kenneth Söderman (L), tjänstgörande ordförande i kommunstyrelsen
Peter Ingesson, kommundirektör