Vi har i en tidigare debattartikel beskrivit hur Silosprojektet och Solörprojektet har misshandlats av kommunledningen, läs kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande, som har lett till rättsliga påföljder för kommunen i form av miljoner i skadestånd och rättegångskostnader, något som i slutändan kommer att drabba oss skattebetalare. Här handlar det om dryga tio miljoner kronor.
Nu är det dags igen, det gäller skollokalsprojektet och projektet avseende kommunens framtida äldreboenden. De olika skolorna och en sporthall skall byggas och renoveras för 236 respektive 41 miljoner, sammanlagt 277 miljoner. Detta beslutades 2019. Fyra år senare, november 2023, informerades fullmäktige om att kalkylen inte håller, det kan bli 60 miljoner dyrare, kanske ännu mer, kanske uppemot 100 miljoner, och vart tog sporthallen vägen? Att räkna fel på några procent är ok att göra, men att räkna fel på hiskeliga 60-100 miljoner får man inte göra. Vem har ansvaret för detta i kommunledningen?
Två byggkonsultföretag har anlitats att utarbeta förslag till byggentreprenaden. Dessa har fakturerat ansenliga belopp för utfört arbete. Som vi ser det hade det varit naturligt att anlita det kommunägda bygg- och bostadsbolaget VFAB. Dom borde ha kompetens att utföra större delen av ett dylikt arbete. Men så har kommunledningen inte gjort. Med tanke på den stora kostnadsavvikelsen borde projektet granskas av en extern revisor och kommunens egna revisorer dels avseende den stora kostnadsavvikelsen, dels hur upphandlingen har gått till.
Kommunens framtida äldreboende håller nu på att utredas. Kommundirektören har fått i uppdrag att utreda äldreboendet Wasagården, trots att det är kommunens fastighetsbolag VFAB som äger och förvaltar Wasagården. Den utredning som nyligen gjorts om Wasagårdens skick visar att byggnaden är i bra kondition och kan fungera väl framöver – med nödvändiga renoveringar och underhåll.
Kommundirektören har i stället valt att anlita en byggkonsult att komma med förslag. Förslaget innebär att man vill bygga ett nytt, stort äldreboende, en ny samlad lokalisering av äldreomsorg, på Norra Qvissberg på hittills oförstörd jordbruksmark, samtidigt som man vill lägga ner Wasagården och äldreboendet Vätterngården. Kostnad 342 miljoner.
Vår uppfattning är att Vätterngården är ett mycket väl fungerande äldreboende med en mycket fin utsikt, utemiljö. Wasagården har likaså en fin utemiljö och ett bra centralt läge. Wasagården bör renoveras och rustas upp till ett modernt och funktionellt äldreboende. Kostnaden för detta är blygsam jämfört med en nybyggnation på Qvissberg – något att tänka på nu när kommunen är i ett pressat ekonomiskt läge och har skulder som närmast kan beskrivas som ett skuldberg. Om ytterligare äldreboendeplatser behövs i framtiden bör de enligt vår uppfattning tillskapas i ett attraktivt läge, nära centrum.
Vad säger revisorerna? Vad säger den politiska oppositionen? Vad säger Vadstenaborna? Och vad säger inte minst de äldre i Vadstena?
Låt klokskap råda, utlokalisera inte äldre Vadstenabor till Norra Qvissberg – långt ifrån centrum!
Tankesmedjan Runda Bordet
Christer Angantyr, Anders Agnemar, Ryno Berg, Per Olai, Peter Nilsson, Jonny Brorsson, Lars Erik Andersson, Fredrik Fagrell
Svar från Peter Karlsson, (M), kommunstyrelsens ordförande
Debattartiklar är ett medel i den politiska diskussionen, men det förutsätter att de är sakliga. Det är beklagligt att Tankesmedjan inte bryr sig om att ta del av offentliga handlingar, utan spekulerar och framför budskap som missleder kommunens invånare och misskrediterar kommunens politiker och tjänstemän.
Tankesmedjans påståenden om att ärenden misshandlats av kommunledningen (man syftar på kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande) är falska. Det är de politiska organen (kommunstyrelsen/kommunfullmäktige) som fattat de beslut som Tankesmedjan ifrågasatt, inte jag eller kommundirektören.
Eftersom debattartikeln har felaktigheter om mig, kommundirektören och om sakförhållanden kommer här ett kort bemötande.
- Silosprojektet: Den tidigare ägaren kunde inte genomföra sina planer utan stämde kommunen, som slutligen köpte den. Vision hamnområdet planeras nu av Samhällsbyggnadsnämnden. Intressenterna i området uppskattar detta och har stora utvecklingsplaner.
- Solör: Samtliga politiska partier var eniga och beslutade att hävda det 20 år gamla avtalet för att sänka fjärrvärmepriserna. Efter nej-beslut i tingsrätten beslutade majoriteten att överklaga till hovrätten, vilket reducerade kommunens kostnader med ca 1,5 miljoner kronor.
- Skollokalsprojektet: Kriget i Ukraina gav snabbt en hög inflation. Beredskapskrav och annat tillkom som ökade kostnaden, vilket ingen kan stå till svars eller belastas för. Det är den verklighet vårt svenska samhälle befinner sig i. Det kommunala bostadsbolaget VFAB har varit delaktig i allra högsta grad i de delar där kompetens finns. Däremot finns inte resurser och specialistkompetens i VFAB att projektleda en sådan här stor byggnation. De två konsultföretag som anlitats har tillsammans byggt och eller renoverat mer än 50 skolor. De är upphandlade i enlighet med LOU via vår inköpssamverkan med Motala. Dessa upphandlingar finns att tillgå hos kommunen.
- Wasagården som byggdes 1971, möter inte dagens krav på arbetsmiljö. Det finns även en hel del tekniska problem som framkommit. VFAB och kommunen har gemensamt undersökt status på fastigheten och man har efter grundlig genomgång/analyser kommit fram till att en ombyggnation av befintligt boende vore både komplicerat och dyrt. En ombyggnation av denna omfattning skulle kräva flera år av renovering och iordningställande. Att tillfälligt behöva ordna vårdplatser under denna tid vore ovärdigt för äldre och oftast sköra människor och är därmed inte ett alternativ.
Våra två boenden Wasagården och Vätterngården kan inte byggas ut och dessutom skulle antalet vårdplatser behöva reduceras då vi inte kan bygga vare sig på bredd eller höjd. Det kan alltså inte möta framtidens behov.
Kommunförvaltningen har tillsammans med socialförvaltningen ett uppdrag att se över möjligheterna till ett nytt samordnat äldreboende där man ser till bättre möjligheter till samordning med hemtjänst och hemsjukvård, för att ytterligare kunna stärka upp för bättre vård och omsorg för våra äldre och en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare.