Att fela är mänskligt. Vi uppskattar att Socialdemokraterna berättar att det blev fel när de deltog i beslutet om att avveckla förskolor och skolor, då de röstade nej till precis allt. Det är bra att de också konstaterar att även de inser att ”alla förskolor inte kan vara kvar”.
Mindre bra är att man säger sig inte ha ”räknat med att allt skulle ligga i samma ärende” och att man ”i stressen som uppstod röstade nej till allt.” Helén Isaksson (S) satt i samma möte som vi en vecka före beslutet och gick igenom handlingarna och beslutsformuleringen, och hela nämnden hade fått ut dem inför mötet. Vi pausade dessutom mötet innan beslutet skulle tas för att ge S tid att fundera på en formulering som skulle passa dem, och de fick möjlighet att välja bort vissa skolor och förskolor från beslutet. De var alltså inte tvingade att säga ja eller nej till hela paketet. Det var ett aktivt val från deras sida.
Mindre bra är också att S inte heller vill svara på vilka förskolor de anser bör avvecklas, utan väljer att svepande säga att de ”vill behålla några lite mindre”. Att inte peka ut specifika förskolor är förstås behagligare, och en lyx som S möjligen tycker att de kan unna sig i opposition. Vi håller inte med om det. Varje nedläggning av en förskola är en stor fråga för berörda familjer, även för de som inte lämnat in protestlistor och uppvaktat politiken.
Socialdemokraterna vill, efter att inte ha sagt något om saken under de 1,5 åren som frågan varit på bordet, nu utreda att göra om Smedsby till en lågstadieskola och Bråstorp till en mellanstadieskola. Istället för att lägga ned Smedsby när vi vet att vi kommer att ha hundratals tomma stolar om några år vill S bygga om två skolor OCH bygga en ny Vätternskola. De vill alltså öka antalet platser istället för att minska. Eftersom Smedsbys F-6-elever idag inte ryms i den lilla skolbyggnaden utan behöver använda flera kostsamma paviljonger skulle alltså Smedsby behöva byggas om rejält för att kunna ta emot lågstadiebarnen från Bråstorp. Dessutom behöver Bråstorp då också byggas ut för att rymma ett tvåparallelligt mellanstadium. Socialdemokraterna har tidigare varit med och beslutat om att vi inte ska ha renodlade lågstadieskolor eller mellanstadieskolor i tätorten, men det verkar de ha glömt.
Vi får inte ihop detta med det faktum att vi till 2033 beräknas ha runt tusen färre barn i Motala, där minskningen först kommer att bli märkbar just på låg- och mellanstadiet, och förstås i förskolan där den redan blivit märkbar. Vi ser inga svar från S om finansiering av de tomma stolarna – som kommer med en hög prislapp på bekostnad av de stolar där det faktiskt sitter elever i behov av lärare och andra resurser. Vi vet var vi anser att pengarna bör läggas. På barnen, på eleverna, på personalen.
Det är inte rimligt att, som det största oppositionspartiet, komma otillräckligt förberedda till mötet när vi ska ta ett av årets viktigaste beslut gällande skolan och förskolan. Så tack till Socialdemokraterna för att de erkänner att de tänkte fel. Men vi tycker att det finns många fler luckor i resonemanget, och flera obesvarade frågor om ställningstaganden. Vi förväntar oss svar av Socialdemokraterna gällande hur de tänker lösa skolomställningen i Motala.
Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande
Per Stark (M), bildningsnämndens 1:e vice ordförande
Tini van der Poll Andersson (SD), ledamot bildningsnämnden
Erik Forslund (KD), ledamot bildningsnämnden
Johnny Francén (L), ledamot bildningsnämnden
****************************************************
Svar från Socialdemokraterna:
Det blev verkligen jättegalet på bildningsnämndens senaste sammanträde när beslut om en nedläggning av Smedsby skola, Ekenässkolan och tio förskolor skulle fattas. Ledsamt att det blev så. Ni säger i insändaren att vi kom otillräckligt förberedda till mötet, men så var det inte, här handlade det om ett olyckligt stresspåslag, något som inte får hända, men som blev.
Vad gäller Smedsby skola vidhåller vi vårt yrkande att utreda möjligheterna att göra Smedsby skola till en F-3-skola med en utslussningsprocess och göra Bråstorp till en 4-6-skola.
Och gällande Ekenässkolan är vi absolut med på noterna att lägga ner den. Kanske önskar ni precis som vi att dåvarande kommunstyrelses ordförande Kåre Friberg (M) aldrig hade skrivit på det där dyra långtidskontraktet. Hur mycket har hyran för Ekenässkolan kostat skattebetalarna sedan 2019? Och som kommer att kosta många onödiga miljoner fram till 2029 då kontraktet går ut. Jaa, ibland blir det inte så bra.
Vi är liksom Samverkan för Motala plus L helt på det klara med att vi behöver avveckla mindre enheter när barnantalet minskar. Vilka förskolor det skulle kunna röra sig om har vi inte tagit ställning till. Föräldrar i Motala borde kunna ha åtminstone några mindre kommunala förskoleenheter att välja bland, inte bara storförskolor.
I sammanhanget anser vi att det är märkligt av er styrande att låta privata Kunskapsförskolan etablera sig i Motala när det inte föds så många barn. Vi hade inte varit iden här situationen om ni som styrt satt ner foten och hindrat den etableringen. Ni har styrt i sex år och satt oss i den här situationen.
Ni förväntar er svar på hur vi tänker lösa lokalomställningen i Motala, men just nu behöver vi inte presentera någon lösning.
Ni skriver att ni vet var ni anser att pengarna bör läggas. På barnen, på eleverna, på personalen. Där är vi helt ense.
Kom ihåg - det är ni som styr.
Helén Isacsson (S) 2:e vice ordförande i Bildningsnämnden
Elias Georges (S) oppositionsråd