Med intresse har man i olika media kunnat läsa olika uttalanden från Vätternvårdsförbundet, företrädare i vattenfrågor samt uttalanden från Regeringens miljöminister (MP) om vattenfrågan i landet. Att vårt grundvatten i mellersta Sverige nu är så lågt att vi på allvar måste tänka på hur vi hushållar och använder vårt vatten. Grunden till den nu låga grundvattennivån beror som bekant på en minskad nederbörd under senaste hösten och vintern. Men det finns ett antal saker som vi kan styra över och omgående förändra när det gäller att vara rädda om vårt vatten.
Till de kommuner som tar sitt dricksvatten från Vättern, som tillika är Nordens största vattentäkt, och till de kommuner som i en nära framtid ansluter sig till att ta vatten från sjön finns det en del att fundera över samt att göra någonting.
Är det bara en tillfällighet att samtliga kommuner runt Vättern, utom Jönköping och Karlborg, har motsatt sig Försvarsmaktens flygövningar att använda Vättern som skjutfält. Är det likaledes en tillfällighet att ideella grupper och sakägare protesterar mot provborrningar och planerad gruvverksamhet vid Norra Kärr/Gränna som en stor fara för vårt dricksvatten. Nej, det är ingen tillfällighet att människor går samman och protesterar.
Ett annat och nytt hot som uppdagats är stora mängder av mikroplast i vår vattentäkt. Att det förekommer plaster i våra hav är förståeligt med tanke på vad som dumpas i haven. Men hur kommer plasten till Vättern? En stor orsak anser jag är alla konstgräsplaner. Det sprids stora mängder gummigranulat, malda gummidäck, på konstgräset.
I Sverige finns drygt 1 300 konstgräsplaner varav ett antal i kommunerna runt Vätten. Enligt en beräkning av gummigranulatet från de 1 300 konstgräsplanerna så sker ett svinn på mellan 2 000 och 4 000 ton gummigranulat. Med stor sannolikhet försvinner det ned i våra vattentäkter med regnvattnet. På en vanlig konstgräsplan kan det ligga cirka 60 ton av malt gummi enligt IVL Svenska miljöinstitutet. Här kan man fråga de tekniska kontoren hur många ton gummi som rinner ned i Vättern från konstgräsplanernas dagvattenbrunnar vid kraftiga regn? Hur är det ställt med miljöansvaret när man kan åsamka Vättern och övrig miljö med så stora påfrestningar. En förändring måste omedelbart ske om vi ska kunna åtnjuta friskt dricksvatten i framtiden.