SCB:s medborgarundersökning från 2023 är ingen rolig läsning. Aldrig tidigare har vi haft ett så dåligt resultat i den årliga enkäten.
400 Motalabor har svarat på 128 frågor om hur de upplever sin kommun på olika vis. Attitydundersökningen visar att tilliten till politikerna är svag i den del som handlar om demokrati. De som svarat anser att de beslut som fattats är ogenomtänkta. Vidare tycker de inte att politikerna är lyhörda för medborgarnas tankar och idéer. Möjligheterna när det gäller inflytande och insyn över kommunens beslut och verksamheter anses små.
Kommunen har förlorat medborgarnas förtroende med cirka 35 procent från förra mätningen i frågor som rör just förtroende gentemot politikerna, men även angelägenheter gällande skola och omsorg. Trenden är liknande i hela Sverige, men Motala har förskjutits mer åt det negativa hållet än riket i snitt. Motala kommun hade sämst utfall av de sex östgötska kommunerna som deltog.
Hur tänker Samverkan för Motala plus L om detta?
På frågan hur de tillfrågade upplever sin kommun svarade Motalaborna att de är nöjda till 84,2 procent – ett högt betyg, men ändå ett tapp på närmare tio procent jämfört med året innan. Vad står det tappet för? Nog handlar det om mer än dåligt humör.
Varje år får företagare i Sveriges 290 kommuner möjlighet att bedöma företagsklimatet i sin egen kommun, i en enkät från Svenskt Näringsliv. Förra året svarade 112 Motalaföretag på enkäten. Endast 36,6 procent av dem tycker att Motalas företagsklimat är bra.
Motala hamnade på plats 225 i företagsrankingen förra året, ett fall på 20 platser jämfört med 2022. Totalt tappar Motala 53 placeringar på två år. Detta måste väl anses som underkänt av Samverkan för Motala plus L?
Motala hade i september förra året 3 584 aktiva företag, enligt siffror från Tillväxt Motala. Vi liksom andra kommuner har problem med kompetensförsörjning. För att säkerställa ett bra företagsklimat måste vi som kommun jobba på att göra det bästa för att locka fler företag hit.
Resultaten i de här två undersökningarna bör lära oss politiker att bättre lyssna in dem som vi jobbar för – invånarna.
Var och en av medborgarna kan naturligtvis inte få exakt som hen vill, men bara genom att lyssna in människors tankar och åsikter, ha medborgardialoger innan kommunala beslut fattas och i högre grad förklara och informera om varför man som styrande ibland måste landa i ett smärtsamt beslut, är en läxa för alla oss förtroendevalda att göra.
Vi har inte råd att våra medborgare föraktar oss och vårt arbete. Ishalls-fiaskot, parkeringskaoset, den snabba skollokalomställningen, hanteringen av El Sistema och framtiden för Tegelvikens båtklubb är några kommunala ärenden som upprört Motalas invånare under 2023. Hade de frågorna kunnat skötas på ett mer medborgarvänligt vis? Sannolikt ja.
Men vad gör vi nu då? Kan vi göra på något annat sätt? Motalas kärnvärden är öppen, stolt och nyskapande – vi måste leva upp till dem, för Motala är en fantastisk kommun med otroliga möjligheter.
Vi tar gärna emot synpunkter om hur ni medborgare och företagare tänker kring utvecklingen av kommunen, i stort som smått.
Elias Georges (S) oppositionsråd
Lena Westerlund (S) gruppledare Kommunfullmäktige