För drygt en månad sedan beslutade kommunstyrelsen om en plan för hantering av hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda. Nu på måndag kommer kommunfullmäktiges ledamöter att ta del av en utbildning på samma tema. Målsättningen med arbetet är att förtroendevalda, samt den kommunala verksamheten, ska ha kännedom om och arbeta efter tydliga rutiner för att kunna hantera problematiken. Men vi måste även ställa oss frågan vad som ligger bakom denna utveckling och göra vårt bästa för att bryta den.
Trakasserierna mot förtroendevalda ökar. Enligt Brottsförebyggande rådets rapport, "Politikernas trygghetsundersökning", har andelen kommunfullmäktigeledamöter som utsatts för hot och våld ökat från 19 procent 2012 till 25 procent 2016.
Detta bekräftades av en rapport från Sveriges kommuner och landsting där nästan hälften av alla förtroendevalda i kommuner och regioner uppger att de utsatts för hot, hat och våld. 2017 kom även en alarmerande undersökning som visade att hälften av landets kommunstyrelseordförande utsatts för hot och våld. Att människor har möjligheten att engagera sig politisk, uttrycka sina åsikter och delta i politiska beslut är en del av grundfundamentet i vår demokrati – vad händer då när detta stoppas?
Det allt hårdare debattklimatet drabbar inte bara förtroendevalda utan oss alla. Bakom finns ökade klyftor i samhället och grupper som känner sig missgynnade. Tilliten sätts på prov, inte minst till det politiska systemet. Med den förståelsen kan vi åstadkomma en långsiktig och positiv förändring.
Detta kräver bland annat ett aktivt arbete för ökad delaktighet. Normförskjutningen som vi nu ser är oacceptabel. När en förtroendevald blir utsatt är det inte bara ett brott mot den enskilde individen, det är ett politiskt brott – som ifrågasätter vår livsstil och det öppna, demokratiska samhället.
Vi måste alla ta vårt ansvar för att skapa ett sakligt och hållbart debattklimat. Uppdraget som folkvald bygger på att man kan, vill och vågar engagera sig. Ibland innebär det att fatta beslut som upprör och berör, enskilda såväl som grupper av medborgare. Som förtroendevald har man också ett ansvar för helheten. När man inte längre vågar eller kan fatta beslut på grund av rädsla eller förtryck – då står demokratin på svajig grund.
Utbildningen på måndag är en del i vårt arbete för att bryta trenden. Likväl som den enskilde medborgaren har ett ansvar så har också vi förtroendevalda ett ansvar. Vi måste gå i bräschen, föregå med gott exempel och visa att det går att debattera sakligt utan hot och trakasserier. Vill vi att demokratin ska fortleva så har vi inget val, vi måste agera nu!
Elias Georges (S)
kommunfullmäktiges ordförande