När nu den privata Kunskapsskolan i Motala får kritik av skolinspektionen för brister kopplade till elevfrånvaro, rutiner kring särskilt stöd, betygssättning och ordningsstörningar, är reaktionen från bildningsnämndens moderata ordförande Lotta Lexén:
"Jag hoppas och tror att Kunskapsskolan jobbar på detta. De är nya och kan behöva vässa sina rutiner. Det är jobbigt att få kritik, men det är tidigt i deras verksamhet och jag tror verkligen att de kan göra något bra av detta."
(MVT 2 augusti 2024)
Man häpnar.
"Hoppas och tror". Det handlar här om barn (förlåt, kunder) som fått år bortkastade för att skolan inte utfört det som de för skattepengar åtagit sig att göra. Ett år som för de drabbade eleverna inte går att ta tillbaka. Låt oss "hoppas och tro" att det kommer att gå bra ändå för dessa elever (kunder). För de kan ju inte reklamera sitt förlorade skolår och få skolpengen tillbaka. Inte kommunen heller. Som kommun har vi ingen insyn i, eller ens rätt att granska hur privata skolor använder våra skattepengar. Men vi får väl "hoppas och tro" att inte alltför mycket går till vinster och alltför lite till eleverna.
"Nya och kan behöva vässa sina rutiner". Stämmer inte. Kunskapsskolan grundare Peje Emilsson var främst i ledet för inlobbyingen av privata, vinstdrivande skolor i Sverige. Efter långt och intensivt påverkansarbete övertygades dåvarande moderata statsminister Carl Bildt om en metod med skolpeng, och Emilsson kunde därefter dra igång sina första skolor för snart 25 år sedan. Pengamaskinen började rulla. När de med ett kvarts sekels erfarenhet startar upp nya enheter, bör väl Kunskapsskolan ha rutiner och en färdig organisationsplan. Eller?
Hela karusellen med skatteväxling från offentlig verksamhet till privata, ofta multinationella, företag är inget annat än ett lurendrejeri. Kejsarens nya kläder. En naken aktör som erbjuder absolut ingenting nytt.
För vad har privatiseringen tillfört?
I Motala kommun har det bland annat inneburit att skolor har lagts ned, att närhetsprincipen för vilken skola du ska gå i är borta och att det råder osäkerhet inför varje höstterminsstart om hur stor bemanning och hur mycket lokaler som behövs. I tider som dessa när kommunen måste hålla i varenda krona, tvingas vi se skattepengar gå till aktieägares vinster och samhället tvingas också lägga resurser och pengar på att inspektera och kontrollera att privata företag gör det som de åtagit sig och får betalt för att göra.
Den valfrihet som SD och de borgerliga partierna vurmar så starkt för i debatten är bara en dimridå och för att dölja skatteväxlingen från offentligt till privat. För om någon väljer "rätt skola" måste ju någon annan välja "fel". Eller?
Tänk om vi kunde säga som en finsk minister, minns inte vem, sa då en reporter frågade var Finlands bästa skola finns:
- Närmast hemmet.
Kunskapsskolan har nu ansökt om att få utöka sin verksamhet i Motala med fler årskurser. De anser att det går bra här!
Tidöregeringen vill införa en kulturkanon i Sverige. Vi föreslår att "Kejsarens nya kläder" ingår där, även om den har danskt ursprung. Alternativt låt det bli obligatorisk att läsa den i alla skolor. Privata som kommunala.
Kunskap och bildning ska vara ledande i skolornas verksamhet. Skolan ska vara lika för alla.
Förbjud vinster i välfärden.
Hela karusellen är inget annat än ett lurendrejeri
Vänsterpartiet är kritiska till hur de styrande politikerna agerat efter skolinspektionens kritik mot privatägda Kunskapsskolan i Motala.
Foto: Anton Rimstedt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.