Förra våren tog kommunfullmäktige beslutet att anta en ny hyresmodell för Motalas äldreboenden. Ställningstagandet föregicks av diskussioner, många politiker hade huvudbry att förstå underlaget. Harold Nilsson, en extern konsult, var den som på uppdrag av Motala kommun gjorde utredningen som låg till grund för den nya hyresmodellen.
Vi Socialdemokrater efterfrågade en tydlig konsekvensanalys av hur de äldre berördes av den nya hyresmodellen och yrkade avslag när frågan avgjordes i Kommunfullmäktige.
Efter beslutet i kommunfullmäktige i april drog förhandlingarna mellan parterna igång. Hyresgästföreningen och Motala kommun har träffats ett flertal gånger utan att man kunnat enas.
Nu har det snart gått ett år sedan hyresmodellen klubbades igenom. Enligt tidningen Hem & Hyra har Motala kommun ansökt om medling i Hyresnämnden.
Kommunen räknar med att få in 4,8 miljoner kronor på ökade hyresintäkter.
I genomsnitt vill Motala kommun höja hyrorna på äldreboendena med 26,6 procent och på Nämndemansgatan, som drivs av Attendo och är Motalas senaste tillskott av äldreboenden, med hela 40 procent! För många hyresgäster på äldreboende väntar således en smärre chockhöjning. Detta går att jämföra med Bostadsstiftelsen Platens hyreshöjning om 5,5 procent 2024.
Enligt Socialförvaltningen, som anlitade konsulten, ska hyreshöjningarna inte påverka den enskilde hyresgästen i större grad, utan de ska täckas med ett statligt bostadstillägg. Alla har dock inte rätt till det statliga bostadstillägget. Är det värdigt vår kommun att våra äldre ska behöva söka försörjningsstöd för att klara sin hyra? De som har ett sparkapital kommer att få en högre hyra.
Tanken är att hyresmodellen ska ge en mer rättvis hyressättning, dels på de olika äldreboendena, dels i samklang med övriga hyreslägenheter i allmännyttan. Så långt är allt väl. Men det är inte de äldres fel att kommunen inarbetat hyreshöjningarna bakåt i tiden och det är inte rätt att de nu ska skinnas på pengar!
Borde inte räkningen börja om från dagens läge när kommunen och Hyresgästföreningen väl enats och sålunda höja hyrorna med årets riktmärke för allmännyttan och därefter varje år som brukligt?
Konsultarvodet till Harold Nilsson uppgick till 1,2 miljoner kronor exklusive moms, fastän kostnaderna enligt avtalet inte fick hamna över 700 000 kronor. Anmärkningsvärt i sig. Skulle inte kommunen kunnat förhandla med Hyresgästföreningen utan att anlita en dyr konsult? Det har också kommit till vår kännedom att det är konsulten som företrätt kommunen på förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Varför? Ingår den tjänsten i det redan utbetalade arvodet eller vad kostar annars det nya kalaset?
Renée Georgio (S) 2:e vice ordförande i Socialnämnden